Meppel, Groenmarkt 4 - Oude Kerk

Naam kerk: Oude Kerk
Adres: Groenmarkt 4
Postcode: 7941KS
Architect: Kuipers, R. (Roelof)
Monument status: Provinciaal Monument

Geschiedenis

Kerkgebouw, met rijk gedetailleerde voorgevel en twee (ongelijke) torens, naar ontwerp van Roelof Kuipers (broer van de welbekende architect Tjeerd Kuipers). In 1921 of 1924 (inbouw galerijen in beide transepten) en 1972 (forse modernisering) ingrijpend verbouwd. Desondanks zijn het exterieur en (de ruimtewerking van) het interieur grotendeels intact gebleven.

De Oude Kerk is gevestigd aan de Groenmarkt te Meppel. De naam Oude Kerk heeft weinig te maken met de leeftijd van het gebouw. De Oude Kerk was van origine het enige kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk in Meppel. Deze gemeente had later, naast deze kerk, vanaf 1958 ook een Nieuwe Kerk. Dat kerkgebouw is in 1994 door de Gereformeerde Kerk afgestoten, maar de naam Oude Kerk is gebleven.

Het kerkgebouw is uitgebreid met het multifunctionele gemeenschapsgebouw Trias, dat verschillende ruimtes en een fraaie kelder bezit. Ook het Kerkelijk Bureau is naast de Oude Kerk gevestigd.

Orgel

Het orgel is in 1937 gebouwd door de firma E.F. Walcker & Cie. (Ludwigsburg). In 1981 restaureert de firma Walcker, inmiddels in Murrhardt gevestigd, het orgel. In 1992 volgt nog een restauratie, opnieuw door de firma Walcker, die dan in Kleinblittersdorf gevestigd is.

Dispositie

Manuaal 1: Prestant 16' - Prestant 8' - Doppelflöte 8' - Gemshorn 8' - Gamba 8' - Prinzipal 4' - Openfluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Cornet 2⅔' 3-5 sterk - Mixtuur 2' 5 sterk - Basson 16' - Trompete 8'.

Manuaal 2, in zwelkast: Nachthorn 16' - Hornprinzipal 8' - Flûte harmonique 8' - Baarpijp 8' - Aeoline 8' - Voix céleste 8', vanaf c - Gemshoorn 4' - Speelfluit 4' - Flautino 2' - Sesquialter 2 sterk - Cymbel 2' 3-4 sterk - Schalmey 8' - Vox humana 8' - Tremulant.

Pedaal: Contrabas 16' (transm.) - Open Subbas 16' - Harmonikabas 16' - Octaafbas 8' (transm.) - Gedekt 8' - Violonbas 8' (transm.) - Choralbaß 4' (transm.) - Mixtuur 2' 5 sterk (transm.) - Posaune 16'.

Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Speelhulpen: 2 vrije combinaties - vrije pedaalcombinatie - automatisch piano-pedaal - Generaal-Crescendo - tongwerken af.

Elektro-pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.