Handelingen

Nuland, Kerkstraat 30 - Johannes Onthoofding

• Bouwperiode: 1951
  • Gevels en materialen: Baksteen.
  • Vensters en deuren: Rondboogramen glas-in-lood.
  • Dak en bedekking: Zadeldaken, verbeterde Hollandse pannen.
  • Omschrijving: Driebeukige kerk onder lage zadeldaken. Baksteen gevels met spaarbogen en rondboogramen. Aan de oostzijde drie absiden. Westtoren op rechthoekige grondslag met laag zadeldak en rondbogige galmopeningen. Opzij geplaatste achthoekige doopkapel. Oude kerkhofmuur en neogotisch smeedijzeren hek. Tombe Pollet, 1882. Graven voor pastoors Van Eert, 1886 en Van Dijk, 1910. Priestersgraf met kelk. Drie hergebruikte ijzeren grafkruisen. IJzeren grafkruis, ca. 1930. Twee graven Van Pinxteren met verzorgde moderne vormgeving in hout en hardsteen, 1962, 1973 en 1981. Achter pastorie en kerkhofterrein een vroegere dijk, beplant met beuken en eiken, die een eikenbosje omgeeft.

Glas-in-loodramen

De kerk heeft 2 figuratieve glas-in-loodramen ontworpen door Jan Vaessen. De afbeeldingen hebben als onderwerp Johannes' onthoofding en Hubertus. In de pastorie bevinden zich een figuratief glas-in-loodraam en een geetst raam beide met een afbeelding van de Goede Herder.

Links