Ooltgensplaat, Voorstraat 52 - Hervormde Kerk

Naam kerk: Hervormde Kerk
Gemeente: Goeree-Overflakkee
Plaats: Ooltgensplaat
Adres: Voorstraat 52
Postcode: 3257BD

Geschiedenis

Neoclassicistische kerk met toren. De kerk is gebouwd op het fundament van de voormalige kerk, welke stamde uit het jaar 1553.

Kerk

Hervormde kerk. Eenvoudige zaalkerk uit 1847 met gepleisterde toren, waaronder klassicistisch portaal met pilasters; triglyphenlijst en fronton. Tot de inventaris behoren: een preekstoel met eenvoudige kuip, een uitstekend gesneden achterschot, klankbord, trap en omtuining, alles in Lodewijk XIV-vormen; kansellezenaar, kaarsenarm, doopbekkenhouder en voorzangerslezenaar, begin 18de eeuw. Voorts drie kaarsenkronen, eind 17de eeuw.

Toren

Toren der Hervormde Kerk. Gepleisterde toren uit 1847.

Orgel

Het orgel is in 1973-1974 gebouwd door de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn). Adviseur is Arie J. Keijzer (Waddinxveen).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 2⅔' - Woudfluit 2' - Mixtuur 1⅓' 5-6 sterk - Trompet 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Terts 1 3/5' - Scherp 1' 3 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' (transm.) - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Mixtuur 2⅔' 4 sterk - Bazuin 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.