Opperdoes, Kerkebuurt 16 - Ned. Hervormde kerk

Naam kerk:
Gemeente: Medemblik
Plaats: Opperdoes
Adres: Kerkebuurt 16
Postcode: 1674ND

Geschiedenis

Jaar van ingebruikname ligt voor 1530, de toren is van 1525. Torenspits zoals die nu is opgetrokken dateert van 1939/1940.
Sinds het samengaan van de Hervormden en de Gereformeerden wordt de Hervormde kerk alleen nog gebruikt bij bijzondere vieringen. De wekelijkse kerkdiensten worden in de (ex)Gereformeerde kerk aan het Noorderpad gehouden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk. Eenschepig, vijfzijdig gesloten kerkje met toren, gelegen op een weinig verhoogd kerkhof. Schip XVI A, gerestaureerd 1942. Preekstoel 1688 met niet bijbehorend doch uit dezelfde tijd daterend achterschot en klankbord; eiken doophek 1752; koperen doopboog 1753, voorzangerslezenaar XVIIId, twee lichtarmen met blaker XVII, twee wandarmen XVII, een zestienarmige kroon met schildjes XVII B; tekstbord 1701. Orgel in 1874 gemaakt door K.P. van Ingen.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door Knipscheer in 1869. Het orgel is gebouwd achter een imitatiefront van Dirk Sjoerd Ypma, stammend uit 1849.