Handelingen

Rotterdam, Boergoensevliet 24 - Bethelkerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(informatie geactualiseerd)
(kaart hersteld)
Regel 8: Regel 8:




{{#display_map:3082KS Boergoensevliet 24 Rotterdam, Netherlands|type=hybrid}}
{{#display_map:51.89022,4.46956}}


{|  
{|  

Versie van 15 mrt 2021 18:17


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Portland (Bethelkerk)
Genootschap: Diverse maatschappelijke organisaties, Christelijke gemeente in Rotterdam, CFI, Koerdische gemeenschap en PgRZ
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Boergoensevliet 24/Portlandstraat 57
Postcode: 3082KS
Jaar ingebruikname: 1910
Architect: Tjeerd Kuipers (1857 - 1942)
Huidige bestemming: Zalencentrum met o.a. kerkelijke functie
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid. Karakteristiek kerkgebouw, met toren, naar ontwerp van architect Tjeerd Kuipers. Later in kader Samen op Weg in medegebruik door de Ned. Herv. Kerk. Sinds begin jaren 2000 was deze Bethelkerk één van de kerken van de wijkgemeente Charlois van de Protestantse Gemeente Rotterdam Zuid (PgRZ).

De torenspits is op zeker moment, vermoedelijk tijdens een opknapbeurt, gewijzigd (versoberd).

De oorspronkelijke gebruiker, PgRZ, wijkgemeente Charlois, is overgegaan naar de Oude Kerk in Rotterdam-Charlois. Vanaf 2009 tot 2019 werd de kerk met nevenruimten als "Portland Zalencentrum" gebruikt door meerdere gebruikers met o.a. een internationaal karakter voor wekelijkse activiteiten. Vanaf 2008 tm 2020 had de Koninklijke Rotterdamse Post Harmonie ("KRPH") zijn thuis in de Bethelkerk.

Vanaf 2011 tot 2019 is onder de noemer van project "Samenwerking" gestart waarin begonnen werd om met internationale kerkgemeenschappen samen te werken. Tot 2018 was CFI de hoofdgebruiker en werd samengewerkt met de (chinese) Christelijke gemeente in Rotterdam, de Koerdische kerk. Diverse andere christelijke groepen hebben voor kortere of langere tijd gebruik gemaakt van het gebouw zoals Alfa en Omega, Leef en een Portugese gemeente. Sinds lange tijd worden in het gebouw taallessen en Voedselbank georganiseerd. Tevens is er een inloopspreekuur van het op de wijk gerichte ontmoetingscentrum.

Door de Protestantse gemeente Rotterdam Zuid is in 2017 besloten om te zoeken naar een nieuwe eigenaar voor het gebouw. Zij had er een sterke voorkeur voor dat ook de nieuwe eigenaar er voor zou zorgen dat de kerkdiensten en activiteiten voor de wijk doorgang zouden vinden.


Huidige activiteiten

Vanaf 2019 beheert stichting Exploitatie Bethelkerk de kerk ten behoeve van Koerdische christenen. De hoofdhuurder van het gebouw is stichting HOme for Kurds. Zij hebben in het gebouw een kantoor, ontvangstruimte en gastenverblijf ingericht. Tevens worden samen met hen één van de weinige echt Koerdische christelijke samenkomsten georganiseerd in de Bethelkerk. Hierbij wordt live meegekeken door christenen uit Koerdistan.

De (chinese) christelijke gemeente Rotterdam komt met 100-150 personen samen op zondagmorgen en gebruikt het gebouw voor bijbelstudies en gebedsbijeenkomsten. De International Christian Fellowship Rotterdam houdt cursussen (bijv. nieuwe ledenkring en alphacursus) en jongerenactiviteiten in het gebouw

De diverse activiteiten voor wijkbewoners zijn voortgezet en zelfs uitgebreid. Op dit moment vind de Voedselbank, Juridische hulpverlening, het maaltijdproject Meet aan de Vliet en open morgens met diverse cursussen haar plek in de Bethelkerk. zie ook www.bethelkerkcharlois.nl

Veel activiteiten en het onderhoud van de kerk gebeurt door vrijwilligers. Daarom is de stichting altijd op zoek naar vakbekwame hulp.

Orgel

Het orgel is in 1965 als opus 657 gebouwd door de firma L. Verschueren (Heythuysen). Een klein deel van het pijpwerk is afkomstig uit het vorige orgel van deze kerk (Gebr. Link, 1922).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Bourdon 8' - Salicionaal 8' - Octaaf 4' - Gedekte fluit 4' - Quint 2⅔' - Gemshoorn 2' - Mixtuur 1⅓' 5-6 sterk - Dulciaan 16' - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Quintadeen 16' - Holpijp 8' - Tolkaan 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Larigot 1⅓' - Sesquialter 2⅔' 1-2 sterk - Scherp 3 sterk - Hobo 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Prestant 16' - Subbas 16' - Openbas 8' (unit) - Gedekt 8' (unit) - Octaaf 4' - Mixtuur 2⅔' 4 sterk - Bombarde 16' - Schalmei 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Super Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk - Hoofdwerk aan Bovenwerk.
  • Speelhulpen: vrije combinatie - 4 vaste combinaties - automatisch piano-pedaal - Generaal-crescendo.

Elektro-pneumatische tractuur. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen