Sleeuwijk, Esdoornlaan 32 - Hervormde Kerk

Naam object:
Architect: Donkelaar en Bodegraven
Oorspronkelijke bestemming: Nederlandse hervormde kerk
Huidige bestemming: protestantse kerk (Hervormde Gemeente)

Sleeuwijk, Hervormde Kerk; opn 24-10-2011 jk

De Hervormde Gemeente Sleeuwijk bestaat sinds 1618. Er werd eeuwenlang gekerkt in het ‘Oude Kerkje’ aan het Kerkeinde, een paar kilometer buiten het dorp gelegen.

Dit schilderachtige kerkje werd voor het houden van erediensten evenwel te klein en in 1957 werd het huidige kerkgebouw aan de Esdoornlaan in gebruik genomen.

Cultuur Historische Waardekaart

• Hervormde Kerk.
  • Plattegrond: langwerpig
  • Dak: zadeldak pannen gedekt met klokkenstoel
  • Toren: nvt
  • Materiaalgebruik: baksteen (twee kleuren), kunststeen onder de vensters, glas-in-lood gekleurd matglas
  • Bouwperiode: 1957
  • Bouwstijl: traditonalisme
  • Bijzonderheden: vissen in verdiept reliëf in kunststenen vlakken onder vensters, aan achterzijde consistorie met nevenruimten.

Omschrijving

Het orgel is in 1975 gebouwd door de firma E. Verschueren te Tongeren (België). Gebruik werd gemaakt van pijpwerk, afkomstig uit het voormalige orgel van de Minderbroederskerk te Sint Truiden (E. Verschueren, 1954).

Dispositie

• Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Quint 2⅔' - Woudfluit 2' - Terts 1 3/5, vanaf a - Mixtuur 1⅓' 3 sterk - Trompet 8'.
  • Positief (manuaal 2): Holpijp 8' - Gamba 8' - Roerfluit 4' - Prestant 2' - Octaaf 1' - Kromhoorn 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Positief aan Pedaal - Positief aan Hoofdwerk.