Handelingen

Spijkenisse, Eikenlaan 2 - De Kern

Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde kerk. Architectonisch belangrijk modern gebouw met toren. Ook (enige tijd) R.K. diensten en, op zaterdagen, vieringen van de Zevendedags Adventisten.

• 2021 - Er worden de komende tijd in Spijkenisse twee kerkgebouwen gesloten. Het gaat om De Kern en De Dorsvloer. De gebouwen staan te koop. De orgels worden te koop aangeboden door de firma Van den Heuvel uit Dordrecht.
  • 2021 - De bouwcommissie heeft opdracht gegeven een ontwerp te maken voor de renovatie en modernisering van deze bijzondere kerk. Het gebouw dateert uit 1970 en heeft een karakteristiek, hyperbolisch dak, dat als een tentdak de kerkzaal overdekt. Doelen van de verbouwing zijn de kerk aan te passen aan het toekomstige gebruik, te verduurzamen, en een uitstraling te geven die past bij de verschillende gemeentes die hier samen verder gaan.
  • 2023 - Kerkgebouw De Ontmoeting in Spijkenisse wordt na de verbouwing van kerkgebouw De Kern buiten gebruik gesteld en verkocht. Dat berichtte gereformeerdekerken.info.

De protestantse gemeente Spijkenisse heeft twee kerkgebouwen. Op dit moment wordt De Kern verbouwd. Vanaf medio september worden hier weer diensten gehouden. De nieuwe naam van De Kern wordt De Verbinding. Daarna wordt De Ontmoeting buiten gebruik gesteld en verkocht.

Orgel

De firma Pels & Zn. plaatste in 1955 een orgel in de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Werkendam. In 1967 is het door Slooff verbouwd en in 1979 gerestaureerd door Hendriksen & Reitsma. Na de bouw van een nieuw orgel voor het nieuwe kerkgebouw in 1989 is het oude instrument verkocht naar Spijkenisse. Het werd hier door M.C. Tiggelman geplaatst in de Gereformeerde Kerk "De Kern", waar het in januari 1990 in gebruik is genomen. Het kleine orgel dat in De Kern stond werd als koororgel geplaatst in de Nieuwe Kerk te Middelburg.

Exterieur

Interieur