Ten Boer, Kerkpad 3 - Kloosterkerk

Naam kerk: Kloosterkerk
Adres: Kerkpad 3
Postcode: 9791CV
Jaar ingebruikname: 13e

Belangrijke historische kerk.

Gebouwd in het derde kwart van de 13de eeuw als kloosterkerk van een Benedictinessenklooster. Eenbeukige kerk met rechtgesloten koor, een van de fraaiste voorbeelden van de Groninger romano-gotiek. De oorspronkelijk aanwezige koepelgewelven zijn waarschijnlijk in 1618 uitgebroken en vervangen door een vlakke balken zoldering. In de kerk een kansel uit omstreeks 1669. Orgel van J. Doornbos uit 1894, in 1982 door Mense Ruiter Orgelbouw gerestaureerd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk. Groot rechthoekig kerkgebouw, restant van Benedictijnerklooster; de muren en koorsluiting rijk geleed met flauwspitsbogige nissen en cirkels in de zwikken; uitgebouwde traptoren in de noordgevel. Inwendig nissengeleding in de oostelijke travee en nissen fries met bakstenen kapitelen en consoles. In de wand een steen met 1565. Boven de scheidingsmuur balk met 1618. De kerk bezit een 17e eeuwse preekstoelkuip; twee offerblokken, twee overhuifde banken waarin gotische koorstoelen zijn verwerkt. Twee gesneden houten kronen plm 1800. In de dakruiter klok uit 1705. Eenklaviers orgel in 1894 door J. Doornbos met 18e eeuwse delen.