Handelingen

Tilburg, Kruisvaardersstraat 32 - Kapel Fraterhuis Saint-Denis

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 1 aug 2018 om 12:28
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Tilburg
Plaats: Tilburg
Adres: Kruisvaardersstraat 32
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:
Architect: J.H.A. Bedaux
Huidige bestemming: gezondheidscentrum
Monument status: Gemeentelijk monumentGeschiedenis

Kloostercomplex; jk 18-03-2014

Fraterhuis Saint-Denis bestaat uit een klooster en een kloosterkapel, gebouwd tussen 1949 en 1954 naar een ontwerp van Josephus Henricus Antonius Bedaux (18-04-1910 Tilburg - 14-09-1989 Goirle).

De fraters waren actief in het onderwijs, o.a. basis-, buitengewoon- en voortgezet onderwijs; Möller-Instituut, Kath. Leergangen, Ped. Academie. Het pand werd betrokken in 1954 en verlaten in 2008 en sinds die tijd staat het leeg.

Eind 2013 werd bekend gemaakt dat het gebouw zal worden verbouwd tot een gezondheidscentrum met ruimten voor huisartsen-, fysiotherapie-, psychologen- logopediepraktijken en een welzijnsorganisatie. Op de ontwerptekening is te zien dat de kloosterhof wordt overkapt.

In 2018 aangewezen als Gemeentelijk monument.

Omschrijving NAi

Het Fraterhuis Saint Denis bestaat uit een klooster en een kloosterkapel. Jos. Bedaux ontwerpt het klooster volgens klassieke opzet met vier vleugels die in carrévorm rond de kloosterhof zijn gerangschikt. Het klooster heeft drie bouwlagen onder met pannen gedekte schilddaken. In de symmetrisch ingedeelde gevels ligt de nadruk op gesloten gemetselde gevelvlakken en regelmatig geplaatste vensterassen. Het ontbreekt de strenge en sobere gevels aan ornamentiek. De enige verbijzondering in het gevelbeeld wordt gevormd door de hoekrisalieten aan de voorzijde van het klooster. De hoofdentree bevindt zich centraal in de voorgevel. Alle vensters zijn voorzien van ramen met monochroom glas-in-lood. De kloosterhof heeft een kloosteromgang bestaande uit een galerij op betonnen kolommen over de volle breedte van de gevels. De begane grond en eerste verdieping hebben openslaande tuin- en balkondeuren met luiken.

Haaks op de noordelijke gevel van het klooster is een éénlaagse vleugel onder een afgeplat schilddak geplaatst. In deze vleugel bevinden zich onder andere de refter, de keuken en de gang naar de kloosterkapel. De vleugel heeft een hoekrisaliet. Hiermee zoekt Bedaux aansluiting bij het klooster. De voorgevel heeft zeven hoge, getoogde vensters.

De kloosterkapel is van het type zaalkerk met halfronde absis. De gevels van de kapel hebben decoratief metselwerk in de vorm van donkere strekkenlagen. Hoge vensters met schouderbogen en ramen met monochroom glas-in-lood voorzien de kapel van licht. De kapel heeft wanden met schoon metselwerk en natuurstenen vloeren. Ranke kolommen geleden de ruimte. Bedaux voorziet de kapel van een witgepleisterd gewelf.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Tekeningen