Tolkamer, Bijlandseweg 25 - Gereformeerde Kerk

Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Postcode: 6916BH
Architect: Sprey, J.C.
Huidige bestemming: woning

In de wijk Tuindorp. Buiten gebruik 2003. Nu woning.

Orgel

In 1885 bouwt de firma Maarschalkerweerd & Zoon (Utrecht) een klein orgel voor de kapel "Insula Dei" te Arnhem. In 1906 wordt het overgeplaatst naar de nieuwe kapel van het Sint Elisabethsgasthuis te Arnhem. In 1954 wordt het door de firma Jos. Vermeulen (Alkmaar) in de nieuwe r.-k. Salvatorkerk te Veenendaal geplaatst. De bovenkas is dan verdwenen. Via Waddinxveen, Capelle aan den IJssel en Puttershoek belandt het aan het begin van de 1970-er jaren door bemiddeling van G. Verloop (Schagen) in de hervormde kerk van Kolhorn. In juni 1979 komt het terecht in het koor van de Sint Christoforuskerk te Schagen als tijdelijk orgel in afwachting van een groter instrument. Na de plaatsing van het Nicholson-orgel aldaar in 1981 wordt het kleine Maarschalkerweerd-orgel grondig gerestaureerd. Het wordt van een eenvoudige nieuwe bovenkas voorzien en er wordt een oud pedaalklavier als aangehangen pedaal toegevoegd. Hierna wordt het geplaatst in de gereformeerde kerk van Lobith-Tolkamer. In 2003 is het orgel opgeslagen bij de firma Van Vulpen in Utrecht.

Dispositie
  • Manuaal: Bourdon 8' bas/discant - Violon 8' - Viola di Gamba 8' discant - Melophon 4' - Fluit 4' - Octaaf 2'.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f.