Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Veenhuizen, Kerkweg 26 - Ned. Herv. Kerk

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zienAlgemene gegevens
Naam kerk: Ned. Herv. Kerk
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Heerhugowaard
Plaats: Veenhuizen (NH)
Adres: Kerkweg 26
Postcode:
Inventarisatienummer: 06131
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Nap, K.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: praalgraf Rijksmonument


Geschiedenis

Kleine moderne kerk (voorgevel noordzijde, achterkant zuidzijde), met daarachter de oudere begraafplaats. In het voorportaal bevindt zich een wit en zwart-marmeren praalgraf van Reinoud van Brederode, ao. 1633, uit de gesloopte eerdere kerk. Rechts (ten westen van) van dit kerkje staat een moderne klokkenstoel, waarin een klok uit 1460 hangt.

Dit kerkgebouw is eigendom van de Protestantse Gemeente Heerhugowaard, en wordt nu alleen nog gebruikt voor speciale kerkelijke vieringen, alsmede als oefenruimte voor koren.

Sinds 2008 wordt er actie gevoerd voor vervanging van het in verval geraakte voorportaal, waarin het praalgraf is opgesteld.

Klok

Op 27 november 1983 kon de klok weer luiden in de toen nieuwe klokkenstoel. De klok, die is gegoten in Mechelen of Utrecht, komt uit 1460. In de Tweede Wereldoorlog is de klok door de Duitsers gevorderd om er oorlogstuig van te maken. De klok was beschilderd met een “P” ter aanduiding, dat de klok historische waarde had. Na de oorlog is de klok weer op zijn plaats gebracht in de toren van de kerk, die in 1965 is gesloopt. Van 1965 tot 1983 is de klok opgeslagen geweest in een werkplaats.

Afbeeldingen

Exterieur

De serie foto's hieronder is genomen op 10 oktober 2010.

Er wordt gewerkt aan de verbouwing van aan bovengenoemd voorportaal met (op dat moment geheel ingepakt) praalgraf.

Op diverse foto's, van borden bij deze kerk, is nadere informatie te lezen over zowel verleden als toekomst van dit interessante object.

Interieur

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen