Veenhuizen, Hoofdweg 114 - Koepelkerk

Naam kerk: Koepelkerk
Postcode: 9341BH
Architect: Wind, H.
Monument status: Rijksmonument 30801

Neoclassicistische koepelkerk.

De kerk werd in 1825 als Hervormde kerk gebouwd in het gehucht Veenhuizen. Dit hing nauw samen met de turfwinning in het omliggende hoogveengebied. De kerk was nauw verbonden met het wel en wee van de inrichtingen van Veenhuizen. Zo is in 1926 het voorpaneel van de kansel door gedetineerden gemaakt.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk. Achtkantige kerk met tentdak en toren, gebouwd in 1825-26 door de aannemer Harm Wind, die waarschijnlijk ook het ontwerp maakte. Inwendig koepelgewelf op Toscaanse zuilen en een rondgaande galerij. Preekstoel uit de bouwtijd.

Orgel

Het orgel is in 1821 gebouwd door J.A. Hillebrand (Leeuwarden) voor de herv. kerk te Akkrum. In 1856 plaatst de firma P. van Oeckelen & Zonen (Haren) het over naar Veenhuizen. De firma Bakker & Timmenga (Leeuwarden) restaureert het in 1964. In 2005 breidt de firma Bernhardt Edskes Orgelbau uit Wohlen (Zwitserland) het uit met een Rugwerk achter het loze rugwerkfront van Hillebrand. Ook wordt een pedaal-Bourdon toegevoegd en de Trompet 8' vernieuwd.

Dispositie

• Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' discant - Octaaf 4' - Fluit d'amour 4' - Quint 3' - Superoctaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk - Trompet 8' bas/discant (2005).
  • Rugwerk (manuaal 2): Fluit does 8' - Prestant 4' - Woudfluit 2' - Sexquialter 1⅓' 2 sterk.
  • Pedaal (aangehangen): Bourdon 16’.
  • Tremulant - Afsluiter.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-g. Toonhoogte: a1 = 450 Hz. Twee spaanbalgen. Winddruk: 68 mm. WK.