Voorburg, Oosteinde 56 - Martinus

Naam kerk: Martinus
Adres: Oosteinde 56
Postcode: 2271EH
Architect: Margry, E.J.

Belangrijke neogotische kerk met beeldbepalende, hoge toren.

Op 1 juni 2002 zijn de drie parochies H. Martinus, O.L. Vrouw ten Hemelopneming en De Goede Herder gefuseerd. De drie gebouwen bleven aanvankelijk nog wel in gebruik, maar hoelang dat zou gaan duren was in 2002 niet bekend. Bekend was toen wel dat verwacht werd dat in de regio Den Haag binnen 10 jaar 24 van de 44 R.K. kerken zouden worden afgestoten. Ingaande 1 januari 2008 zijn de drie parochies definitief gefuseerd tot één parochie. De kerk van O.L.V. ten Hemelopneming (1925, P.G.Buskens) is per 1 januari 2008 gesloten en zou in eerste instantie worden afgebroken; in tweede instantie zoekt men een passende herbestemming. De Martinuskerk (1893), E.J.Margry) is grondig verbouwd en aangepast en is begin 2012 uiteindelijk de parochiekerk geworden. Tijdens die verbouwing is de Goede Herderkerk (1960, archb. Hendriks, v.d.Bosch en Hendriks) als parochiekerk gebruikt. En toen de restauratie en herinrichting van de St. Martinuskerk gereed waren, begin 2012, is ook de Goede Herderkerk aan de eredienst onttrokken; deze wordt, in principe, afgebroken.

Er is nog steeds een tweede R.K. parochie in het westen van Voorburg, met de kerk van de Verrezen Christus(1964, D.L. v.d. Pol en J.A.L. van Poppel). Deze parochie met kerk blijft (vooralsnog) volledig intact.

Op 15 januari 2012 vond de eerste viering plaats in de St. Martinuskerk, na ongeveer 3 jaar van restauratie en (nogal drastische) herinrichting. Een week eerder, 8 januari 2012, was de laatste viering in de Goede Herderkerk, die daarna is leeggehaald.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Martinus, geconsacreerd 1893, E.J. Margry. Neogotische kruisbasiliek met smaller koor, omgeven door een omgang. Toren met twee rijk geprofileerde nissen in iedere gevel van de klokkenverdieping, bekroond door frontalen en een naaldspits. Het schip heeft schoorbogen. Prismatische bundelpijlers met bakstenen kolonetten en van de lijstkapitelen opgaande geringe schalken. Het koor heeft gepolijst granieten zuilen met bladkapitelen. Pijlers, bogen en kruisribgewelven zijn als schoonwerk behandeld, de muurvlakken zijn gepleisterd. Mechanisch torenuurwerk, waarschijnlijk B. Eijsbouts, circa 1920, later voorzien van elektrische opwinding.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Jos H. Vermeulen in 1960. Mogelijk is er materiaal gebruikt van het voormalige Franssen orgel. Men maakt tevens gebruik van een elektronisch Content orgel, type D5800.