Voorschoten, Baron Schimmelpenninck van der Oyelaan 18 - Moeder Gods (1967 - 2016)

(Doorverwezen vanaf Voorschoten, Baron Schimmelpenninck van der Oyelaan 18 - Moeder Gods)

Postcode: 2252EB
Architect: Nefkens, H.N.M.
Huidige bestemming: buiten gebruik

Belangrijke moderne kerk met toren.

In de naoorlogse jaren breidde Voorschoten zich uit in zuidwestelijke richting. Door de toename van de rooms-katholieke bevolking werd besloten tot oprichting van een tweede parochie in het dorp. In 1967 kon de nieuwe moderne kerk naar ontwerp van Harry Nefkens worden ingewijd. Het gebouw is ontworpen volgens de liturgische inzichten bij het Tweede Vaticaans Concilie. De vierkante centraalbouw met tentdak verwijst symbolisch naar een tent in de woestijn. De figuratieve beglazing van de horizontale vensters is in 1967 door T. Felen gemaakt en stelt onder meer het Scheppingsverhaal voor.

Buiten gebruik als R.K. kerk zondag 3 april 2016. Toekomst kerkgebouw onduidelijk.

• Uit Unity.nu, d.d. 15 oktober 2015

VOORSCHOTEN - In de Moeder Godskerk zullen vanaf medio 2016 geen erediensten meer worden gehouden. Dat meldt het Leidsch Dagblad. Het was al langer bekend dat de rooms-katholieke kerk de deuren zou sluiten. Afgelopen zondag werd het Bondsgebouw in gebruik genomen. Erediensten en andere kerkelijke samenkomsten die eerst plaats hadden in de Moeder Gods zullen na haar definitieve sluiting voortaan plaatsvinden in het Bondsgebouw. Waar de Moeder Godskerk dan voor gebruikt zal worden, is nog niet duidelijk.

• Uit Leidsch Dagblad, maart 2016

Intussen maakt het Cuypersgenootschap zich sterk voor een monumentale status van de bijna 50 jaar oude kerk. “Het gebouw is bepalend voor het oeuvre van architect Harry Nefkens”, legt bestuurslid Leo Dubbelaar uit. “Het staat symbool voor de wederopbouw van de kerken na de oorlog.” Het parochiebestuur is fel tegen een monumentenstatus. Om zo snel mogelijk de schuld voor de nieuwbouw van het Bondsgebouw af te lossen, wil het de kerk verkopen aan een projectontwikkelaar.