Handelingen

Waalwijk, De Genestetstraat 1 - Antonius van Padua

Geschiedenis

Waalwijk, Sint Antonius van Padua, jk 06-09-2010

Zeer belangrijke moderne kerk met toren.

Verving een neoromaanse kerk uit 1902, die in 1971 is gesloopt.

Rechthoekige, vlak afgedekte zaalkerk met terzijde staande toren, gebouwd volgens de vernieuwde liturgische inzichten bij het Tweede Vaticaans Concilie in de jaren 1960. De kerk is op 7 april 1962 in gebruik genomen.

Belangrijke, abstracte, deels figuratieve moderne beglazing uit de bouwtijd door Egbert Dekkers, voorstellende de vierentwintig oudsten (Openbaring van Johannes).

Op 28 april 1902 werd de St. Antoniusparochie opgericht, als dochterparochie van die van Sint Jan de Doper. Op 28 april 2002 werd het eeuwfeest van de parochie gevierd. Bij die gelegenheid verscheen een gedenkboek.

Zaterdagavond 23 juni 2012 is tijdens een plechtige viering het 50-jarig bestaan van dit kerkgebouw herdacht.

De St. Antoniuskerk valt onder de parochie Sint Jan de Doper te Waalwijk en Waspik. De andere parochiekerken zijn de St. Bartholomeuskerk te Waspik, de St. Clemenskerk te Waalwijk (Baardwijk) en de St. Janskerk te Waalwijk (centrum).

Jarenlang heeft het Cuypersgenootschap actie gevoerd voor aanwijzing tot Gemeentelijk monument van dit kerkgebouw, uiteindelijk met succes.

Cultuur Historische Waardekaart

• Plattegrond:rechthoek
  • Dak: plat
  • Toren: half open, boven de luifel, met klokken
  • Bijgebouwen: pastorie, parochiezaal, lager dan de kerk
  • Materiaalgebruik: twee kleuren baksteen, beton, tochtkasten en enkele betonblokken
  • Bouwperiode: 1962
  • Bouwstijl: Naoorlogs modernisme
  • Bijzonderheden: groot venster met kozijnen en glas-in-beton, betonnen uitstekende tochtkast, luifel, hele kerk ligt enkele treden hoger. Op enig moment is de luifel onderbouwd en een bijgebouw geplaatst.

• Op zoek naar afbeeldingen van het interieur.