Wateringen, Herenstraat 162 - Johannes de Doper

Naam kerk: Johannes de Doper
Adres: Herenstraat 162
Postcode: 2291BG
Architect: Margry, A.A.J. en Snickers, J.M.

Grote, belangrijke neogotische kerk met toren.

De Johannes de Doperparochie dateert van 1250 en is gesticht vanuit Naaldwijk. In 1572 werd de kerk de Gereformeerde (= Hervormde) kerk. In 1652 blijken er drie boerderijen te zijn waar in het geheim katholieke samenkomsten worden gehouden. Onder leiding van pastoor Cornelis Verburgh wordt in 1665 een schuilkerk gebouwd. De plaats is de tuin achter de huidige kerk. De kerk mat 10 x 15 meter. In 1751 is de kerk verlengd. In 1804 wordt de eerste steen gelegd voor een nieuwe kerk. Die stond op de plaats van de huidige kerk. Aan de weg stond de pastorie. Daarachter, enigszins verscholen, de kerk. Er stond een klein torentje op. Eind 19de eeuw werd deze schuurkerk te klein en slecht. Tussen het Vlietje en de Herenstraat werd eerst een noodkerk gebouwd, in gebruik 1900-1901. Toen werd de schuurkerk van 1804 gesloopt. En in mei 1900 werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe kerk, ontworpen door A.A.J. Margry en J.M. Snickers. Al op 11 juni 1901 werd de kerk gewijd.

Voorgaande kerkgebouwen

opname 15-03-2007 foto. Edward Ippel. Hoorn.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Jan de Doper, 1900-1901, A.A.J. Margry en J.M. Snickers. Pseudobasilicale KRUISKERK, de drie schipbeuken onder een dak. Toren met frontalen en hoektorentjes. Gelede bakstenen pijlers, houten tongewelven over de hoofdbeuken. Stenen kruisribgewelven over de zijbeuken. Enigszins centraliserende opzet, driebeukig transept met driezijdige sluitingen.

Het orgel is gebouwd door P.J. Adema & Zn in 1935.