Woerden, Kerkplein 5 - Grote of Petruskerk

Genootschap : PKN Hervormd
Jaar ingebruikname : 14e eeuw
Naam kerk : Grote of Petruskerk
Architect :
Monument-status: Rijksmonument

Geschiedenis

Ned.Herv.Kerk. Laatgotische, uitwendig gepleisterde, driebeukige pseudo-basiliek. Koormuur tussen hoogkoor en omgang. De kerk is overdekt door houten tongewelven met trekbalken; in de zijbeuken en omgang halve tongewelven eveneens met trekbalken. Aan de zuidzijde een kapel, bestaande uit twee verdiepingen met ster- en netgewelven. Tegen het koor aan de noordzijde een sacristie met kruisribgewelven. Tot de inventaris behoren preekstoel, doophek en koorhek, het laatste met Corinthische pilasters, omstreeks 1680. Koperen lezenaar (1717) en doopbekkenhouder aan de preekstoel. In het koor een eenvoudige 18e eeuwse preekstoel. In de zuiderzijbeuk zes eenvoudige gestoelten, 18de eeuw. In de zuiderkooromgang in een nis met ijzeren hek grafmonument (1717) voor Kapitein ter Zee Schaap. Enkele 18de eeuwse grafzerken. Kist met opschrift "Dieakenskist 1657".

In de kerk zijn enkele beelden tentoongesteld die bij de renovatie tevoorschijn waren gekomen. De beelden zijn van voor de reformatie.

Toren

Toren der Ned.Herv.Kerk. Eenvoudige toren uit de 14e eeuw, bovendeel 17e eeuw, en 16e eeuwse omgang rond het vijfzijdig gesloten koor. Tegen de omgang twee driezijdige uitgebouwde kapellen van geringe diepte. In vier vlakken van de omgang traceringen, hoog geplaatst aan de binnenzijde. Klokkenstoel met klok van P. Hemony, 1675, diam. 111 cm.

Orgels

Het hoofdorgel werd in 1767/68 vervaardigd door de orgelmaker Johan Heinrich Hartmann Bätz uit Utrecht. De orgelkas is rijk versierd met houtsculptuur en stucwerk. In 1911 breidt M. Vermeulen (Woerden) het uit met een Zwelwerk. De firma C. Verweys (Amsterdam) wijzigt de dispositie in 1939. In 1969/71 restaureert de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht) het, waarbij de oorspronkelijke situatie wordt hersteld. In 1992 volgt een herintonatie, eveneens door Van Vulpen.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 16' - Baarpijp 8' - Roerfluit 8' - Quintadeen 8' - Octaaf 4' - Openfluit 4' - Quint 3' (discant dubbel) - Octaaf 2' (discant dubbel) - Nagthoorn 2' - Mixtuur 2' 4-6-8 sterk - Trompet 8' - Vox humana 8' - Trambland tot Vox humana.
  • Rugpositief (manuaal 1): Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Nasard 3' - Superoctaaf 2' - Flageolet 1 1/2' - Mixtuur 1' 3-4-5-6 sterk - Cornet 4' 4 sterk discant - Trompet 8' - Trambland.
  • Pedaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Octaaf 4' - Fagot 16' - Trompet 8'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Manuaalkoppeling bas/discant. Drie Afsluitingen voor HW, RP en Pedaal.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-d3. Pedaalomvang: C-d1. Toonhoogte: a1 = 433 Hz. Drie spaanbalgen. Winddruk: 82 mm. WK.

Koororgel

Het koororgel is in 1988 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht) in een orgelkas die van omstreeks 1830 dateert.

Dispositie
  • Manuaal: Bourdon 8' bas/discant - Fluit travers 8' discant - Prestant 4' - Fluit 4' bas/discant - Octaaf 2' bas/discant - Sesquialter 1 1/3' 2 sterk bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 63 mm. WK.