Wormerveer, Marktstraat 4 - O.L. Vrouw Geboorte

Naam kerk: O.L. Vrouw Geboorte
Postcode: 1521DZ
Architect: Stuyt, J.
Monument status: Geen

Karakteristieke Stuytkerk met toren, in neoromaanse stijl.

Aan de Marktstraat stond een eerdere (schuil?)kerk ao. 1764 of 1794. Ter vervanging hiervan is 1914-1915 de huidige kerk, ontworpen door J. Stuyt, gebouwd. Bij een interne verbouwing in de jaren 1970, waarbij achterin onder de orgelgalerij een ontmoetingsruimte is ingebouwd, is het eerste deel van de linker zijbeuk van de grote kerkzaal afgescheiden en ingericht tot Mariakapel, die dagelijks overdag open is. De as van deze kapel, waarin ook kleinere vieringen worden gehouden, loopt richting voorgevel, met sober altaar en daarboven 3 moderne glas-in-loodramen, die zich dus links in de voorgevel bevinden.

• 2017 Voor dit kerkgebouw wordt (op enige termijn) een herbestemming gezocht.

Het orgel is gebouwd door firma B. Pels & Zn. in 1929.

De kapel, links van de voorgevel, wordt Mariakapel genoemd. Deze kapel is dagelijks open. De glas-in-lood ramen zijn gemaakt door Frans Balendong.