Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Zaandam, Kalf 162 - Maria Magdalena

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zien


Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Magdalena
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zaanstad
Plaats: Zaandam
Adres: Kalf 162
Postcode: 1509AC
Inventarisatienummer: 06307
Jaar ingebruikname: 1887
Architect: Margry, E.J., en Snickers, J.M.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk Monument

Inhoud

Geschiedenis

Driebeukige neogotische pseudobasiliek met transept. Gebouwd ter vervanging van een eerdere schuilkerk in buurtschap "Het Kalf". Bijnaam "Kalverkerk".

Niet-georiënteerde kerk: voorgevel in n.n.w.; koor in z.z.o.

Grote, mooie dorpskerk met toren, karakteristiek voor het werk van Margry en Snickers. In koor, zijkoren en beide transepten mooie glas-in-loodramen, uit verschillende perioden. Onderin de toren, op de orgelgalerij, glas-in-lood roosvenster "St. Caecilia".

In het kader van (ook hier) "clustervorming" van R.K. parochies in de Zaanstreek vindt, sinds begin jaren 2010, toenemende samenwerking plaats met twee naburige parochies: St. Jozef in Zaandam-Kogerveld, en H.H. Martelaren van Gorcum in Koog aan de Zaan; b.v. één gezamenlijk parochieblad. Op termijn zal (in principe) geen van deze 3 parochiekerken, in de huidige vorm, blijven bestaan.

In september 2012 (desondanks) feestelijke viering van het 125-jarig bestaan van deze "Kalverkerk", met diverse activiteiten.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma Jos H. Vermeulen in 1929.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen