Na 6 jaar dreigt RELIWIKI op te houden. Voor de hosting en het onderhoud van deze site die gerund wordt door vrijwilligers is geld nodig. Ondersteun RELIWIKI met uw bijdrage op NL86 TRIO 0198 3859 94 (Triodos Bank), t.n.v. de stichting Reliwiki. Uw schenking is fiscaal aftrekbaar. Doe het vandaag nog en houdt Reliwiki en al haar data toegankelijk voor iedereen!

Uit het nieuws:


Zwijndrecht, Burgemeester de Bruïnelaan 76 - Heilig Hart van Jezus

Uit Reliwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

laat alleen artikel objecten zien
laat overige objecten op deze kaart zienAlgemene gegevens
Naam kerk: Heilig Hart van Jezus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zwijndrecht
Plaats: Zwijndrecht
Adres: Burgemeester de Bruïnelaan 76
Postcode: 3331AC
Inventarisatienummer: 03787
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: Vries, H.P.J. de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Inhoud

Geschiedenis

Aardige, bescheiden interbellumkerk, met zijdelings geplaatste toren. Gebouwd ter vervanging van een eerdere noodkerk op het terrein van de, rechts naast kerk en pastorie gesitueerde, Julia Stichting. Het koor is gemoderniseerd (wanneer?), waarbij het hoofdaltaar verdween. Er was een plan tot sloop van dit kerkgebouw in 2008. Vooralsnog blijft dit kerkgebouw echter in gebruik voor R.K. erediensten.

In Zwijndrecht is de tweede R.K. kerk, de St. Petruskerk, in 2011 wel buiten gebruik gesteld.

Orgel

Even buiten Brielle staat de Rooms-Katholieke Bedevaartskerk. Deze uit de jaren 1930 daterende kerk bezat nimmer een pijporgel, maar nu is besloten hier het Maarschalkerweerdorgel (1876) uit de R.K. kerk H. Hart van Jezus te Zwijndrecht te plaatsen. Het is een bescheiden 2-klaviersorgeltje, gebouwd voor de (oude) R.K. St. Barbarakerk in Bunnik. In 1938 werd het door Vermeulen te Zwijndrecht geplaatst. Bij die gelegenheid werd het uitgebreid met een elektronisch unit-pedaal. In 1998 werd dit orgel buiten gebruik gesteld. Voor een restauratie ontbreken in de parochie te Zwijndrecht de financiële middelen.

Links


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen