Handelingen

's-Gravenhage, Jan Willem Frisolaan - Zorgvlietkerk (1955 - 1993)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zorgvlietkerk
Genootschap: Nederlands Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage (Scheveningen)
Adres: Jan Willem Frisolaan
Postcode: 2517JS
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Kuyper, N. / Westerduin, C.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een uiterst interessante moderne zaalkerk met, in de directe omgeving beeldbepalende, losstaande toren.

Buiten gebruik en gesloopt 1993. Ter plaatse nu woningen.

Elders in deze wijk is in 1993 de Zorgvlietkapel in gebruik genomen, als vervanging van de Zorgvlietkerk.

Orgel

In 1959 bouwden Ahrend & Brunzema een groot nieuw orgel voor de Zorgvlietkerk. In deze kerk was tijdelijk een unit-orgel van Pels geplaatst, dat hierna werd afgebroken. Adviseur bij de bouw waren Cor Edskes en Willem Retze Talsma. Het nieuwe orgel werd op 28 oktober 1959 in gebruik genomen met een bespeling door de vaste organist van de kerk, Wim Talsma.

Door terugloop van het aantal kerkbezoekers werd begin jaren negentig een nieuwe kleinere kerk gebouwd in het Statenkwartier aan de Mauritslaan 10. Deze nieuwe kerk is op 10 oktober 1993 in gebruik genomen. De Belgische orgelbouwer Stan Arnauts plaatste het instrument in 1993 over, onder advies van Koos van der Linde. Het orgel kreeg een nieuwe windmotor en er kwam een koppeling Pedaal - Borstwerk. Op 14 november 1993 werd het in gebruik genomen in de nieuwe kerk. In 1995 werd de intonatie gecorrigeerd door Jürgen Ahrend en Stan Arnauts. Het instrument is in 2002 opnieuw door Jürgen Ahrend deels gereviseerd. De Sexquialter van het Rugwerk werd nu ook voorzien van een bas, waardoor het tot dan toe discant-register (vanaf ais) nu geheel doorlopend is geworden.

Sinds 19 april 2009 is het kerkgebouw buiten gebruik gesteld. Het wordt sindsdien gebruikt door Pinkstergemeente Bethel. Omdat het orgel niet meer werd gebruikt is het verkocht. De firma Ahrend is in september 2016 gestart met het demonteren van het orgel. Het zal worden overgeplaatst naar de rooms-katholieke parochiekerk in Leer-Loga. In deze kerk was een electronisch orgel in gebruik. Op 22 januari 2017 is het orgel in Leer-Loga in gebruik genomen.

Bron: orgbase.nl .

Afbeeldingen