Handelingen

's-Gravenhage, Jurriaan Kokstraat 175 - Bethelkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethelkerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente te Scheveningen
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage (Scheveningen)
Adres: Jurriaan Kokstraat 175
Postcode: 2586SG
Sonneveld-index: 02007
Jaar ingebruikname: 1971
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

De Gereformeerde Kerk van Scheveningen vormt samen met de Hervormde Gemeente nu de Protestantse Gemeente van Scheveningen en maakt deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De moderne Bethelkerk, met toren, werd gebouwd in 1970-1971 (de eerste steen werd gelegd op 30 mei 1970) en is op 26 maart 1971 in gebruik genomen. Verving een eerdere Bethelkerk in Scheveningen.

In januari 2004 zijn de Hervormde wijkgemeente Nieuwe Kerk en de Gereformeerde Bethelkerk een federatie aangegaan. Sinds Pasen 2002 worden de erediensten gezamenlijk gehouden in de Bethelkerk. In 2014 zijn de Hervormde Gemeente Scheveningen en de Gereformeerde Kerk te Scheveningen officieel gefuseerd tot de Protestantse Gemeente te Scheveningen en is de Bethelkerk onderdeel van de wijkgemeente Centrum.

  • 2022 - Op 11 september 2022 heeft een bepaald type muziekdienst voor de laatste keer plaatsgevonden, de zogenaamde 'Diensten aan Zee'.

Voorgaande gebouwen

Orgels

Hoofdorgel

De Oude Bethelkerk had een orgel uit 1881 van de Duitse firma Ibach, dat in 1923 was gewijzigd. In 1956 bouwde Flentrop een nieuw tweeklaviers instrument voor de kerk. Op zondag 16 december 1956 is het in gebruik genomen, bespeeld door de vaste organist van de kerk, dhr. I. de Boer. In 1969 werd de kerk gesloopt. Het orgel werd opgeslagen. Na de bouw van de nieuwe 'derde' Bethelkerk is het overgeplaatst. Van der Linden maakte in een zwelwerk op een derde manuaal. De Nasard 2 2/3' van het Hoofdwerk werd vervangen door een Quint 1 1/3', en er werd een Terts toegevoegd. De Trompet 8' is vernieuwd, terwijl de Fagot van het Pedaal plaats moest maken voor een Bazuin 16'. Op vrijdag 3 september 1971 werd het weer in gebruik genomen. Als nieuwe organist van de kerk was Sander van Marion aangesteld, die voordien organist van de - inmiddels afgebroken - Prins Willemkerk was. In 1977 werd een koororgel in de kerk geplaatst, dat ook bespeelbaar is vanaf het hoofdorgel. Dit werk werd gedaan door Pels & Van Leeuwen. Zij wijzigden ook de dispositie van het grote orgel, door de Terts 1 3/5' en de Quint 1 1/3' van het Hoofdwerk te vervangen door een Quint 2 2/3' en een Cornet V sterk. In de jaren tachtig intoneerde Pels & Van Leeuwen het instrument opnieuw.

Koororgel

Het koororgel werd gebouwd in 1977, en is bespeelbaar vanaf het hoofdorgel. Het gehele werk staat in een zwelkast van plexiglas. De speeltafel is beneden opgesteld. Op vrijdag 4 maart 1977 werd het in gebruik genomen met een bespeling door de vaste organist, Sander van Marion. Het koororgel is, evenals het grote orgel, geschonken door een anonieme familie. In 1999 plaatste Pels & Van Leeuwen een Tuba Mirabilis 8' als chamade op het orgel.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur