Handelingen

's Gravenmoer, Waspikse Weg 5 - Christelijke Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Christelijke Gereformeerde Kerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Dongen
Plaats: 's Gravenmoer
Adres: Waspikse Weg 5
Postcode: 5109RE
Sonneveld-index: 07583
Jaar ingebruikname: 1898
Architect:
Huidige bestemming: woonhuis
Monument status: Rijksmonument 517230Geschiedenis

Oorspronkelijk met houten wanden, gevel nieuw, buiten gebruik als kerk en nu woning. Na de bouw van een nieuwe kerk in 1973, heeft de familie Ros het gebouw gekocht en er een woonhuis van gemaakt.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Inleiding

Voormalige Christelijk Gereformeerde KERK in Neogotische stijl uit ca. 1900/1923, nu woonhuis. Op 30 november 1898 was de instituering van de Christelijk Gereformeerde Kerk van 's Gravenmoer en op 4 december van dat jaar de eerste kerkdienst. Beiden vonden plaats in "Lisboa" aan de Hoofdstraat 20-22. Het eerste eigen kerkgebouw werd rond 1900 gebouwd door aannemer Maerveldt voor f 1260,-. Dominee G. Klumper was in 1905 de eerste voorganger. In 1923 werd het gebouw voorzien van een stenen voor- en achtergevel en steunberen en aan de achterkant wordt in 1953 een consistoriekamer gebouwd. Het kerkgebouw verloor in de zeventiger jaren zijn functie. Het interieur en de consistoriekamer behoren niet tot de bescherming van het rijksmonument.

Omschrijving

De eenlaagse kerk op een rechthoekige plattegrond heeft een eenbeukig schip, dat vier traveeën lang is met boven de voorste travee een zangzolder. Het heeft een zadeldak met de nok loodrecht op de Waspikseweg. Het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen. De kerk heeft aan de straat een tuitgevel, die drie traveeën breed is. De gevel heeft hoekpilasters en een oplopend boogfries. De voordeur wordt geflankeerd door een houten spitsboogvenster met een geometrische roedenverdeling. Ook het bovenlicht van de voordeur is zo'n venster. In de tuitgevel ter hoogte van de zangzolder twee houten spitsboogvensters met erboven tussen een rondvenstertje. In de zijgevels drie steunberen. De vensters in het schip van de kerk komen overeen met die van de voorgevel. Het opgaand werk bestaat uit handgevormde rood/paarse baksteen gemetseld in kruisverband. In de voorgevel is hardstenen toegepast voor de plint, cordonlijst, gevelafdekking en sluitblokken van de boog.

Waardering

  • De voormalige kerk is van algemeen belang.
  • Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de gereformeerde kerk in de Langstraat en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de zaalkerk voor de gereformeerde kerk.
  • Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur, in het bijzonder als voorbeeld van de toepassing van eenvoudige neogotische vormen aan een gereformeerde kerk.
  • Het gebouw is als voorbeeld van een gereformeerde kerk in Noord-Brabant betrekkelijk zeldzaam.

MIP omschrijving

  • Bouwstijl: Neo-Gotiek
  • Bouwperiode: 1900
  • Gevels en materialen: Baksteen, natuurstenen sluitstenen. tuitgevel aan de straat met oplopend boogfries. In zijgevel steunberen.
  • Vensters en deuren: Spitsboogvensters met roeden.
  • Dak en bedekking: Zadeldak met verbeterde Hollandse pannen.
  • Interieur: Eenbeukige zaalrruime van vier traveeën.

Afbeeldingen