Handelingen

,s-Gravenhage, Vlamenburg 2 - Pax Christikerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pax Christikerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Vlamenburg 2
Postcode: 2591AS
Inventarisatienummer: 02023
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Verhave, P.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

In 1965 gebouwd als Gereformeerde kerk, in de toen nieuwe wijk Mariahoeve. Moderne kerk met losstaande klokkenstoel.

Vernieuwbouw 2018

De kerk was dringend aan een grondige opknapbeurt toe was en is ingrijpend verbouwd. De werkzaamheden zijn in januari 2018 begonnen en twee jaar later voltooid.

De Pax Christikerk in Mariahoeve heeft weer toekomst door verkoop van de grond die vrijkomt.

Hoe die verbouwing wordt aangepakt en gefinancierd is op zijn minst opmerkelijk te noemen: de bijbehorende pastorie en de bijzalen van de kerk zijn gesloopt en van de overblijvende oude kerkzaal wordt een nieuw kerkgebouw gemaakt. De door de sloop vrijkomende grond is verkocht aan een projectontwikkelaar, die daarop een appartementencomplex met circa 70 woningen heeft gebouwd. Deze deal levert het benodigde geld op, bijna een miljoen euro, waarmee de verbouwingsplannen werden gerealiseerd.

De plannen zijn door de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk te ‘s-Gravenhage-Oost goedgekeurd, waarna de overeenkomst met de projectontwikkelaar getekend werd. De kerk is in december 2017 leeg opgeleverd zodat de werkzaamheden in januari 2018 konden beginnen. De gemeente van de Pax Christikerk heeft tijdens de vernieuwbouw haar kerkdiensten gehouden in de 350 meter verderop gelegen kantine van Middin, een activiteitencentrum voor mensen met een handicap.

Ds. P.J. Bakker (*1955) predikant van deze kerk tekende daarbij in het kerkblad ‘Kerk in Den Haag’ aan, dat de nieuwbouw, waardoor de kerkzaal overigens een stuk kleiner wordt, veel meer ruimte zal bieden om maaltijden, alpha-cursussen en andere activiteiten te organiseren, waardoor de kerkelijke gemeente meer ‘Kerk-met-de-wijk’ kan worden De verandering past volgens ds. Bakker bij de fase waarin zijn gemeente zich nu bevindt. ‘Dit is een kans om meer kerk-met-de-wijk te worden. Hier wonen veel één-oudergezinnen in een flatje. Na de verbouwing is er veel meer ruimte om maaltijden, alpha-cursussen en andere activiteiten te organiseren.’ In de nieuwbouw wordt de kerkzaal een stuk kleiner, maar groot genoeg voor de nu ruim honderd vaste bezoekers.

Het orgel is verkocht. De muziek weerklinkt nu uit een ‘digitaal' orgel, bespeeld door een organist. De diensten blijven onder begeleiding staan van een band voor liederen uit de bundel Hemelhoog. Het orgel wordt bij het Liedboek gebruikt. Nieuwe mensen wisten de gemeente te vinden door het Healing Centrum dat elke donderdagavond open is. Vrijwilligers nemen er de tijd om met bezoekers te praten en te bidden. ‘Daar gebeuren echt wonderen’, zegt een lid van zo’n bidteam. ‘Laatst was er een man die vol problemen binnenkwam. Met de handen hoog en “halleluja” liep-ie naar buiten.’ Op uitdrukkelijk verzoek van de kerkgangers blijft de klokkentoren staan. De bewoners van de zeventig nieuwe appartementen zullen ervoor moeten tekenen dat ze tegen het klokluiden op zondag geen bezwaar zullen maken. Bron: www.kerkindenhaag.nl

De herontwikkeling van de Pax Christikerk is een project van NL-development en Prot. Kerk Nederland - Den Haag Oost. Realisatie: Martens Aannemingsbedrijf

Orgelhistorie

Het orgel is in 1969 als opus 750 gebouwd door de firma L. Verschueren (Heythuysen). Gebruik werd gemaakt van oudere bestanddelen, afkomstig van het door J.F. Witte in 1882 gebouwde voormalige orgel van de Haagse Grote of StJacobskerk. Het front is ontworpen door de architect van de kerk, P. Verhave.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Koppelfluit 4' - Mixtuur 2' 3-5 sterk - Trompet 8'.
  • Manuaal 2: Bourdon 8' - Salicionaal 8', vanaf c - Fluit 4' - Prestant 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk, vanaf g - Dulciaan 8'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' - Gedekt 8' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: P + I / P + II / I + II.
Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Zoals hiervoor is beschreven is het orgel verkocht en het orgelbalkon is verwijderd voor de herinrichting van de nieuwe kerkzaal.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur