Handelingen

,s-Gravenzande, Langestraat 34 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Westland
Plaats: 's-Gravenzande
Adres: Langestraat 34
Postcode: 2691BH
Inventarisatienummer: 02228
Jaar ingebruikname: 1815
Architect: Tollus, A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 18153


Geschiedenis

Neoclassicistische kerk met dakruiter.

De middeleeuwse kerk is in 1815 gesloopt. Toen is aan de Langestraat de nieuwe Hervormde kerk gebouwd. Zaalkerk onder mansardedak, bekroond door klokkentoren. Op de hoek van de Vreeburghlaan en de Gasthuisstraat blijken de funderingen van de oude kerk nog in de grond te zitten. De opgravers kunnen gebruik maken van een in 1797 gemaakte plattegrond van de oude kerk. De op 1 december 1816 in gebruik genomen NH kerk is in 2005 geheel gerestaureerd en zorgvuldig teruggebracht naar de situatie van 1816. De indertijd aangebrachte galerijen zijn verwijderd. Ook het liturgisch centrum is weer origineel. Er zijn grafzerken teruggevonden. Ze zijn nu zichtbaar in de vloer verwerkt. Donderdag 1 december is de kerk overgedragen. En zondag 4 december was de officiële heringebruikname.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk. Oorspronkelijk achthoekig gebouw met mansardedak en koepelvormige dakruiter, gebouwd in 1815-1816 naar ontwerp van A. Tollus. Gesticht door een schenking van Koning Willem I. In 1850 vergroot tot rechthoekige ruimte met behoud van drie zijden van de oorspronkelijke opzet. Interieur in 1958 ingrijpend gemoderniseerd. Orgel met twee manualen en pedaal van Bakker en Timmenga (Leeuwarden) uit 1899. Mechanisch torenuurwerk van Frans fabrikaat, eerste kwart 20ste eeuw.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 6 december 2005.

Restauratie ’s-Gravenzande

Op zondag 9 januari 2005 is in de hervormde dorpskerk te ’s-Gravenzande de laatste kerkdienst gehouden. Daarna is met de restauratie begonnen. De balkons in de kerk zijn verwijderd en het plafond en de wanden zijn opnieuw gestuukt. Een deel van de oude grafstenen uit de oude kerk zijn teruggevonden en in de nieuwe kerkvloer verwerkt. Het liturgische centrum is in oude staat teruggebracht en de hele kerk is opnieuw van verlichting voorzien.

Het werk is inmiddels afgerond en donderdag vond de officiële overdracht plaats van het bedehuis van de restauratiecommissie aan de kerkelijke gemeente. Daarna kon het gebouw bezichtigd worden door belangstellenden. Afgelopen zondag is de kerk weer officieel voor de erediensten in gebruik genomen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur