Handelingen

,s-Hertogenbosch, Parade 10 - Kapel Bisschoppelijk Paleis

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Bisschoppelijk Paleis
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: 's-Hertogenbosch
Plaats: 's-Hertogenbosch
Adres: Parade 10
Postcode: 5211KL
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1864
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 21769

Geschiedenis

Kapel Bisschoppelijk Paleis.

Het huidige bisschoppelijk paleis aan de Parade te 's-Hertogenbosch bestaat uit twee panden, in barokke stijl gebouwd. In 1769 werd het pand Parade 11 gebouwd en zeven jaar later, in 1776 kwam het pand Parade 10 gereed. Beide panden vormen voor het oog één geheel. De opdrachtgeefster voor de bouw was de weduwe Samuele Smits van Voorburgh die gehuwd was geweest met Jan Smits, president-schepen van de stad.

In 1827 werden beide panden door de Nederlandse Staat aangekocht om te dienen als bisschoppelijk paleis. Door de Belgische verwikkelingen werd de uitvoering van het concordaat van 1827, dat voorzag in de stichting van bisschopszetels in Amsterdam en Den Bosch, nooit uitgevoerd. Het pand diende achtereenvolgens tot kazerne, militair hospitaal en openbare lagere school.

In 1864 kocht aartsbisschop J. Zwijsen het pand Parade 10 en in datzelfde jaar betrok hij zijn ' bisschoppelijk paleis'.

Het pand Parade 11 bleef Rijkseigendom. Hier waren o.a. het kadaster en het hypotheekkantoor gevestigd. Door verhuizing van deze Rijksdiensten naar Eindhoven in 1932 kwam dit pand leeg te staan en mgr. Diepen kocht het pand in 1933. Deze vestigde er o.a. het Bisschoppelijk Museum.

Aan de achterzijde van het pand werd eind negentiende eeuw een neogotische privé kapel aangebouwd voor de Bossche bisschop. Deze functie heeft het tot op heden behouden.

De inrichting van de kapel is begin jaren 1960 drastisch gemoderniseerd en in de jaren 1990 van nieuwe, kleurrijke glas-in-lood ramen voorzien.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Bisschoppelijk Paleis, als particulier woonhuis gebouwd in 1776. Rijk versierde ingangstravee en kroonlijst met consoles. Plint met cartouche-patronen als bossingen. Schuiframen met klossen en druppen onder de wisseldorpels en met waaierzwikken. Inwendig stucwerk in de gang, schoorsteenmantel van wit en zwart marmer; op de verdieping een houten schoorsteen en een plafond, alles uit de bouwtijd. Op de eerste verdieping van de achtervleugel een kleine neo-gotische kapel met vijfzijdige koorsluiting, waarin twee spitsboogramen met ijzeren tracering; in de zijgevels twee 8-ruits ramen; gevels in schoon metselwerk; dak gedekt met blauwe Hollandse pannen en leien en bekroond door smeedijzeren kruis. Rechts van het gebouw een gepleisterd klassicistisch koetshuis met kroonlijst op klossen; boven ingangsboog cartouche met een bisschoppelijk wapen.

Afbeeldingen