Handelingen

,s-Hertogenbosch, Van der Does de Willeboissingel 12 - Heilig Hart van Jezus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Heilig Hart van Jezus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: 's-Hertogenbosch
Plaats: 's-Hertogenbosch
Adres: Van der Does de Willeboissingel 12
Postcode: 5211CA
Inventarisatienummer: 16158
Jaar ingebruikname: 1897
Architect: Baijens, F.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21598

Geschiedenis

Geschiedenis

Kapucijnenklooster. Omringd door grote tuin met muur. Aan het klooster van de Paters Kapucijnen is een kerk gebouwd. De kerk is tot op heden in gebruik als R.K. hulpkerk voor de binnenstadsparochie(s) in 's-Hertogenbosch en is tevens in gebruikt door onder meer de Franciscaanse gemeenschap en de Spaanstalige kerkgemeenschap. Het klooster wordt mogelijk verkocht, de kerk blijft buiten de verkoop.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Klooster

215598 Uit ca. 1898 daterend, naar ontwerp van arch. F.van Dennenburg gebouwd klooster; rond een hof, op U-vormige plattegrond tegen de kloosterkerk, in schoon metselwerk opgetrokken pand - oostvleugel met verdieping en zuid- en westvleugel met twee verdiepingen - onder met leien gedekt omlopend schilddak met enige insteekkappen; risalerende ingangspartij onder insteekkap (zadeldak) en met deur voorzien van halfrond bovenlicht met kleine roedenverdeling, rondgesloten nis met heiligenbeeld op de verdieping en rond venster in de geveltop; getoogde, vierdelige vensters met 54-ruits roedenverdeling op de begane grond en 42-ruits roedenverdeling op de verdieping(en); op de tweede verdieping van zuid- en westgevel kleine getoogde vensters; vensterindeling in zuid- en westgevel ten dele gewijzigd; rond venster in geveltop onder insteekkap (zadeldak) op zuidoosthoek.

Rond het kloosterterrein een door lisenen gelede, in schoon metselwerk - rode baksteen met sierpatronen in gele baksteen - opgetrokken muur en met daktegels en nokvorsten afgedekte muur met op de hoek met de Capucijnenlaan een achtzijdige kapel.

Kerk

215597 H. Hart (Capucijnenkerk). Neoclassicistische zaalkerk uit 1898 met bakstenen gevel in neoromaanse trant, en dakruiter. Het gepleisterde interieur heeft lisenen, een kroonlijst en tongewelven. Rijk neorenaissance-altaar met zijaltaren, preekstoel en biechtstoelen, alles uit de bouwtijd. Grafzerk met beeltenis (1659) van pater Columbanus in het portaal. Deze kapucijn was van 1629 tot 1659 werkzaam in 's-Hertogenbosch. In deze periode was de openbare uitoefening van het katholieke geloof verboden in de stad. Deze pater droeg illegaal de H. Mis in schuilkerkjes en op zolders. In 1898 keerden de paters capucijnen terug in 's-Hertogenbosch. In de nieuwe wijk 'het Zand' werd een stuk bouwgrond gekocht, waarop het klooster en de kloosterkerk werden gebouwd. Deze vestiging werd financieel mogelijk gemaakt door mej. Dorothee van Beugen. Van 1972 tot 2002 behoorde de Capucijnenkerk tot een van de vier kerken van de Binnenstadsparochie 's-Hertogenbosch. Sinds 2002 is de kerk geen parochiekerk meer, maar dagelijks wordt er nog de H. Mis opgedragen. De kerk heeft hiermee haar openbare functie behouden. In het ernaast gelegen klooster wonen nog ca 15 paters en broeders capucijnen.

MIP omschrijving (MIP nummer: HT052-003075)

  • Bouwperiode: 1898 tot: 1935
  • Gevels en materialen: Bakstenen gevels. Gedeelte kloostercomplex paters Capucijnen. Tweelaags, gedeeltelijk drielaags complex. Risaliet met opbouw en ingang. Nis met beeld van Franciscus boven de ingang. Met latere uitbreiding van M. van Beek (1935).
  • Vensters en deuren: Stolpramen, roedenverdeling. Ijzeren ramen.
  • Dak en bedekking: Zadeldak.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur