Handelingen

Aalbeek, Aalbekerweg 91 - Kloosterkapel Huis Aalbeek (1911 - 1992)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kloosterkapel Huis Aalbeek
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Beekdaelen
Plaats: Aalbeek
Adres: Aalbekerweg 91
Postcode:
Sonneveld-index: 12547
Jaar ingebruikname: 1911
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Rijksmonument 30861

Geschiedenis

Belangrijk complex, ondanks Rijksmonumentstatus gesloopt in 1992.

De Jezuïeten breidden het mergelstenen Landhuis Aalbeek in 1896 uit met een bakstenen aanbouw. Deze aanbouw was de eerste helft van het latere klooster. Medio 1911 werd het landhuis en de oude zuidelijke tuinvleugel geheel gesloopt om plaats te maken voor de tweede helft van het klooster. Het koetshuis bleef behouden en kreeg, voorzien van een spits torentje op het dak, gedurende 80 jaar de functie van kloosterkapel. Het klooster deed vanaf 1939 dienst als Grootseminarie van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën en als retraitehuis. Nadat het klooster rond 1970 werd gesloten, volgden jarenlange leegstand en verval. Voor de bewoners van Aalbeek werd er wel nog wekelijks de mis opgedragen door de pastoor of kapelaan van Hulsberg, eerst nog in het klooster, en tot 1981 in de kloosterkapel. In april 1987 stortte het dak van het koetshuis in. In de zomer van 1992 werd het klooster gesloopt, waarna het koetshuis als villa Aalbeek kon worden herbouwd. (Bron:[1]).

De hogere priesteropleidingen van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën te Aalbeek, de paters van de H.H. Harten (sscc) te Valkenburg en de paters redemptoristen te Wittem zijn samengegaan hetgeen uiteindelijk resulteerde in een Hogeschool voor Theologie en Pastoraat (HTP) te Heerlen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Landgoed Aalbeek. Neo-classicistische vleugel (koetshuis) van het voormalige LANDHUIS Aalbeek, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het huis zelf en een lage tuinvleugel werden gesloopt ten behoeve van de uitbreiding van het sinds 1879 in het landhuis gevestigde Jesuieten klooster, respectievelijk in 1896 en 1911. De vleugel diende tot de opheffing van het klooster als kapel. Langgerekt rechthoekig gebouw, voorzien van een verdieping en een schilddak. De rechter zijgevel staat schuin op de plattegrond en loopt parallel aan de weg naar Meerssen. In de achtergevel een oorspronkelijke met mergel dichtgemetselde, brede rondbogige toegang. De zeven traveeën brede voorgevel wordt geaccentueerd door een drie traveeen brede middenrisaliet, bekroond door een fronton, dat evenals de daklijst van mergel is. De driedeling op de verdieping wordt gemarkeerd door verkropte dorische pilasters. De begane grond is bekleed met hardsteen in blokverband en in het midden voorzien van drie poortdeuren en terzijden van telkens twee rechthoekige vensters. De verdieping bezit rondbogige, van geprofileerde vooruit springende archivolten voorziene vensters, waarvan de hardstenen onderdorpels rusten op consoles. Tuinmuur met speklagen en overblijfsel van absis vormige grot met geprofileerde omlijsting. Aan de overzijde van de provinciale weg naar Meerssen twee mergelstenen door vazen bekroonde hekpijlers: XIXA. Van belang vanwege de architectuur en vanwege de geschiedenis van het voormalige landhuis Aalbeek. Engelse tuin -tegenwoordig gedeeld door de provinciale weg- met twee mergelstenen door vazen bekroonde hekpijlers en mergelstenen monumentje, XIX A. Tuinmuur met speklagen.

Externe links

Afbeeldingen