Handelingen

Aalten, Dijkstraat 11 - Sint Helenakerk (1952 - 2022)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Helena
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Aalten
Plaats: Aalten
Adres: Dijkstraat 11
Postcode: 7121ES
Sonneveld-index: 10831
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: Dongen, J. van
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Driebeukige basiliek met oudere toren. Wederopbouwkerk in romaniserende vormen, gebouwd in 1950-1952 naar ontwerp van Jan van Dongen, in de plaats van de in 1945 verwoeste neogotische kerk uit 1895 van Alfred Tepe. De toren van Tepe werd in gewijzigde vorm, met veel lagere spits, bij de nieuwbouw behouden.

  • 2018 De parochie wil de kerk St. Helena in Aalten dit najaar al verkopen. ,,De verkoop van de pastorie is al zeker, zo laat Jos Rosendaal, vicevoorzitter van de St. Ludgerparochie weten. ,,Over de kerk zijn afspraken gemaakt met de koper.
  • 2022 - De RK Helenakerk is verkocht, samen met de pastorie. De nieuwe eigenaar heeft zijn intrek genomen in de prachtige woning naast de kerk. Op 26 juni is de sleuteloverdracht van het kerkgebouw, dan moeten alle spullen die de parochie wil bewaren ofwel behouden uit het gebouw verwijderd zijn. Er wordt nog één keer een viering gehouden in de Helenakerk. Op zondag 12 juni 2022.

Voorgaande kerkgebouwen

In de media

Uit Het Centrum, 30 Maart 1917.

Aalten, 21 Maart. Hel orgel in de parochiekerk van de H. Helena te Aalten heeft een heele verandering ondergaan. Eenigen tijd geleden werd alhier opgericht een fabriek ter vervaardiging van kerk-, salon- en concert-orgels. Aan de jonge firma N.A. van den Berg, te Aalten werd nu opgedragen, het orgel in onze kerk te herstellen. Het orgel is geheel schoongemaakt. Door een accurate reguleering is de functioneering der pneumatiek zeer merkbaar verbeterd. Het register Melophone 8' van het bovenklavier is vervangen door Aeoline 8'. Dit nieuwe register voldoet uitstekend en vooral in combinatie met Vox Celeste is het geluid prachtig. Verder is alles opnieuw geïntoneerd en gestemd. Het geheel blijkt in goede handen te zijn geweest. Er is eerste klas werk geleverd, waarvoor aan de Firma N.A. van den Berg een woord van lof toekomt.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur