Handelingen

Aarle-Rixtel, Dorpsstraat 7 - Huize Angela

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Huize Angela
Genootschap: RK klooster
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Laarbeek
Plaats: Aarle-Rixtel
Adres: Dorpsstraat 7
Postcode: 5735EA
Inventarisatienummer: 16155
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 520167

Geschiedenis

Klooster van de zusters Ursulinen in voormalige pastorie.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Voormalige PASTORIE, nu in gebruik als Ursulinenklooster "Huize Angela", gebouwd in circa 1895 in Neo-Renaissancestijl. Als gevolg van de gewijzigde functie is aan de achterzijde, in de voormalige pastorietuin een nieuwe bouwmassa op L-vormige plattegrond tegen het pand geplaatst. Dit gedeelte wordt niet beschermd. Het pand bevindt zich aan de Dorpsstraat, naast de kerk, in de kern van Aarle-Rixtel.

Omschrijving

Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak. Het dak is gedekt met leien en voorzien van een overstek met gootlijst. De voorgevel is vijf traveeen breed en voorzien van een middenrisaliet. Tegen de linker zijgevel is een uitbouw met afgeschuinde zijden, onder een flauw hellend dak, geplaatst. Hierin bevindt zich een gevelsteen met opschrift "P.C.P./H.DE BEER PAR/IN/.../1894". Daarachter, tegen de hoek van het pand bevindt zich een éénlaagse aanbouw onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat loopt. Het pand is uitgevoerd in baksteen en heeft een iets vooruitstekende natuurstenen plint. De vensterbanken onder de ramen zijn uitgevoerd in natuursteen en lopen als waterlijsten door over de gehele gevel. Direkt onder de gootlijst is een bakstenen fries aangebracht. Op de begane grond zijn zesruits rondboogramen aanwezig, op de verdieping zijn het rechthoekige zesruitsramen. Alle ramen zijn in een omlijsting van geprofileerde baksteen, uitgevoerd in een afwijkende kleur ten opzichte van de gevel, geplaatst. De dakkapellen zijn verspreid in het dakvlak gezet en voorzien van een zadeldakje en spits, gedekt met leien en bekroond door een zinken piron. In de middenrisaliet bevindt zich een dubbele paneeldeur met rondboog bovenlicht, gevuld met glas-in-lood. Voor de deur is een bakstenen trapje aangebracht. In het interieur verkeert de indeling in grote lijnen nog in de oorspronkelijke staat. Een lange gang doorsnijdt het pand, aan weerszijden zijn vertrekken aanwezig. Elementen uit de oorspronkelijke inrichting zijn sober, het betreft onder andere hoge stucplafonds, de trap met bewerkte houten balusters en paneeldeuren in houten geprofileerde omlijstingen.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van het ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden van Nederland en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de sobere stijl en de markante detaillering. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de kerk, het voormalige raadhuis en het H. Hartbeeld.


Cultuur Historische Waardekaart

  • Bijgebouwen: Aanbouw onder leien schilddak.
  • Dak en Bedekking: Leien schilddak. Sierkapellen met leien spitsen.
  • Vensters en Deuren: Zesruitsschuiframen, waarbij die van de begane grond met rondbogen. Panelendeur.
  • Gevels en Materialen: Bakstenen gevel met middenrisaliet, waterlijst en fries. Sierankers.
  • Bouwperiode: 1895

Afbeeldingen