Handelingen

Achlum, De Terp 1 - Gertrudiskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gertrudis
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Achlum - Hitzum
Provincie: Friesland
Gemeente: Waadhoeke
Plaats: Achlum
Adres: De Terp 1
Postcode: 8806KN
Inventarisatienummer: 08666
Jaar ingebruikname: 12e eeuw, toren 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 15822

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

De kerk bevindt zich op een vrij hoge terp. Rond de 13de eeuw is ten westen van deze kerk een klooster gebouwd, het Achlemer Convent. Het was gesticht door kanoniken van de Ludingakerk. Het werd gedurende de Spaanse oorlog ( rond 1578) verwoest. De monniken van dit klooster hadden indertijd geen beste naam. Er werkten een 40 tal lekenbroeders en een 10 tal geestelijken.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk en toren op kerkhof. Op een terp gelegen kerkgebouw bestaand uit vooral aan de noordzijde goed zichtbare romaanse tufstenen schipmuren, gekarakteriseerd door een spaarveld met rondboogfries; driezijdig gesloten gotisch koor en toren uit 1790 met houten klokkeverdieping. Aan de noordmuur roodzandstenen staande relieffiguur, inwendig maskerconsoles. Gotische kap. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1854 gemaakt door L. van Dam en Zonen. Klokkestoel met gelui van twee klokken van H. Falck, 1621 en 1631, diam. respectievelijk 122 cm. en 110 cm. Mechanisch torenuurwerk Gebr. van Bergen, Midwolda, 1916, is buiten gebruik gesteld.

Interieur

De inrichting van de kerk dateert van omstreeks 1650 en is grotendeels nog in originele staat.

Orgel

In de kerk bevindt zich een van Dam orgel, gebouwd voor deze kerk in 1854. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1854 gemaakt door L. van Dam en Zonen. Het orgel is nog in zijn oorspronkelijke staat en het wordt nog regelmatig bespeeld.

In de media

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur