Handelingen

Almelo, Rembrandtlaan 352 - Pniëlkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pniëlkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Pniël Almelo
Provincie: Overijssel
Gemeente: Almelo
Plaats: Almelo
Adres: Rembrandtlaan 352
Postcode: 7606GX
Jaar ingebruikname: 1963
Architect: Groen, C.J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Gebouwd in 1963 als Gereformeerde kerk in de wijk Ossenkoppelerhoek, in het zuidwesten van Almelo. Rechthoekige zaalkerk met nevenruimten en vrijstaande toren, gebouwd in de voor architect Groen kenmerkende, sobere functionalistische vormen. Later Samen op Weg kerk, nu kerkgebouw van de PKN.

  • 2023 - Grote veranderingen in de Protestantse Gemeente Almelo (PGA): drie van de vier kerken sluiten de deuren, onder meer vanwege teruglopend bezoek en afnemende financiële mogelijkheden. De toekomst van de PGA ligt alleen nog in de Grote Kerk en het aangrenzende gebouw De Schouw.

Orgel

De firma Willem van Leeuwen Gzn. bouwde in 1965 een nieuw orgel met Hoofd- en Rugwerk voor de Gereformeerde Pniëlkerk te Almelo. Adviseur bij de bouw was dhr. H.J. Brilman, organist van de Grote Kerk in Almelo. Het werd op vrijdag 8 oktober 1965 in gebruik genomen. Hierbij werd het bespeeld door de heer H.J. Brilman, terwijl tevens werd gezongen door het Gereformeerd Kerkkoor o.l.v. dhr. J. Heersping. Bij de oplevering waren drie stemmen nog niet geplaatst.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur