Handelingen

Amsterdam, Amstelveenseweg 355 - Augustinus (1835 - 1994)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Amsterdam, Amstelveenseweg 355 - Augustinus)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Augustinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Amstelveenseweg 355
Postcode: 1054MB
Sonneveld-Index: 04931
Jaar ingebruikname: 1835
Architect: Snel, P. (uitbreiding met pastorie en toren)
Huidige bestemming: gesloopt (1994)
Monument status: geen


Geschiedenis

Niet-georiënteerde kleine kerk in neoclassicistische vormen, gebouwd ter vervanging van een eerdere R.K. schuilkerk. Witgepleisterd exterieur. Eind 19e - begin 20e eeuw is aan de westzijde, achter het koor van de kerkzaal, een grote pastorie in neogotische stijl gebouwd, met aan de noordzijde een klokkentorentje, naar een ontwerp van architect P. Snel. Al met al was dit een uiterst interessant complex.

Als R.K. parochiekerk buiten gebruik in 1935, toen verderop naar het zuiden (Amstelveenseweg 965, hoek Kalfjeslaan) de nieuwe, veel grotere, huidige St. Augustinuskerk in gebruik werd genomen. Van 1935 tot 1993 is het oudere kerkje in actief gebruik gebleven als kapel/aula van de hierachter gelegen (grote en mooie) R.K. Begraafplaats Buitenveldert. In 1992-1993 is aan de noordzijde van deze begraafplaats (aan de Fred Roeskestraat) een nieuwe kapel/aula met klokkentorentje gebouwd. Hierin zijn o.a. banken uit de oude kerk geplaatst. Kerk en pastorie, en andere bijgebouwen, een zeer pittoresk ensemble, zijn zomer 1994 (tamelijk "geruisloos") gesloopt.

Aan de zuidzijde van de R.K. Begraafplaats Buitenveldert bevindt zich een afrit van de Ringweg Amsterdam. Aan de westzijde is een bocht in de Amstelveenseweg, wegens het "uitsteken" van tuin en hek pastorie, "recht getrokken". Hierdoor is nauwelijks meer te zien, waar bovengenoemd complex heeft gestaan.

  • Op deze R.K. Begraafplaats bevinden zich diverse (Rijks)monumentale grafmonumenten. Maar ook b.v. de sobere grafsteen van cabaretier Wim Sonneveld (1917-1974).

Externe links

Afbeeldingen