Handelingen

Amsterdam, Mauritskade 25/s-Gravesandestraat 51 - Kapel St. Elisabethgesticht

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel St. Elisabethgesticht
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: 's-Gravesandestraat 51 /Mauritskade 25
Postcode: 1018HK
Inventarisatienummer: 05019
Jaar ingebruikname: 1887
Architect: Bleijs, A.C.
Huidige bestemming: popconcertzaal, evenementenruimte hotel
Monument status: geen

Geschiedenis

Rooms-Katholieke kapel, aan achterzijde van R.K. weeshuis St. Elisabethgesticht aan de Mauritskade; een groot, monumentaal complex. Deze voormalige kapel is te bereiken vanaf de 's-Gravesandestraat. Niet georiënteerde kapel: as naar, c.q. koor in, zuiden. Architectonisch interessante, rijk gedetailleerde neoromaanse kapel, groot en hoog, met galerijen.

Buiten gebruik jaren 1960. Toen is ook een vieringtorentje verwijderd. Maakt sinds 1993 deel uit van Hotel Arena. Daarvoor was vanaf ongeveer begin jaren 1980 in dit complex een jeugdherberg met de naam Sleep-Inn gevestigd. Deze voormalige kapel, enigszins vervallen, was sinds ongeveer 1993 in gebruik voor popconcerten, en nu voor, via Hotel Arena te regelen, "evenementen". In de jaren 1990 was binnen de kapel een verdieping ingebouwd: de popconcerten vonden plaats op de begane grond, in een ruimte met een vlak plafond. Later is deze inbouw weer verwijderd, waardoor de oorspronkelijke imposante ruimtewerking weer kon worden gezien.

Het voormalige gebouw St. Elisabethgesticht zelf is, i.t.t. de kapel, bij de herinrichting tot hotel wel gerenoveerd, en bevat o.a. een mooi trappenhuis.

Orgel

Het orgel dat Maarschalkerweerd in 1904 voor deze kapel maakte, bevindt zich sinds 1991 in de H.H. Engelbewaarderskerk te Hazerswoude.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

De foto's hieronder, d.d. 18 januari 2012, zijn genomen op/vanaf de galerij, in ± zuidelijke richting, tijdens de voorbereiding van "een evenement". Zowel de rijke detaillering als het verval hiervan zijn hierop wel redelijk te zien.