Handelingen

Amsterdam, Oosterpark 4 - Oosterparkkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oosterparkkerk
Genootschap: Doopsgezinde Kerk tot 1978, sindsdien Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Oosterpark 4
Postcode: 1091AC
Inventarisatienummer: 04821 04806
Jaar ingebruikname: 1904
Architect: Salm, A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: gemeentelijk monument


Geschiedenis

Architectonisch interessante zaalkerk, met daktorentje, in eclectische vormen. Gebouwd als Doopsgezinde Kerk. Nu in gebruik als Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.

Over het kerkgebouw

Zaalkerk met dakruiter, inwendig gemoderniseerd. Gestuct tongewelf en glasvensters uit de bouwtijd. De Oosterparkkerk is gelegen aan de westzijde van het Oosterpark in Amsterdam, in de Oosterparkbuurt. Het gebouw werd in gebruik genomen in 1904 door de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente. Architect was Abraham Salm (1857-1915). Het orgel is in 1904 gebouwd door de firma Maarschalkerweerd & Zoon te Utrecht (Michael Maarschalkerweerd, 1838-1915). Naast de kerk werd een kosterswoning gebouwd.

Sinds het begin van de 1970-er jaren is het gebouw in gebruik bij de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) van Amsterdam, die in 1978 eigenaar van het gebouw werd. In deze periode verdwenen de oude preekstoel en de kerkbanken uit het gebouw. Recentelijk is het podium en liturgisch centrum heringericht om het geschikt te maken voor de tegenwoordige kerkdiensten. De kosterswoning is verbouwd, zodat er enkele zaaltjes beschikbaar kwamen voor activiteiten van de gemeente.

Orgel

Het orgel is in 1904 door de firma Maarschalkerweerd & Zoon (Utrecht) gebouwd. In 1958 restaureerde de firma Willem van Leeuwen (Leiderdorp) het en wijzigde daarbij de dispositie. Dat gebeurde nogmaals in 1971, nu door Hubert Schreurs van Adema's Kerkorgelbouw (Amsterdam). In 2008 reviseerde Flentrop Orgelbouw het orgel. Ondanks deze wijzigingen bleef de technische aanleg van het orgel grotendeels bewaard.

Dispositie:

  • Onderklavier: Prestant 8' - Holpijp 8' - Prestant 4' - Mixtuur 2' III sterk.
  • Bovenklavier: Nachthoorn 8' - Gamba 8' - Fluit 4' - Nazard 2 2/3' - Doublet 2' - Terts 1 3/5' - Kromhoorn 8' (1958) - Tremolo.
  • Pedaal: Subbas 16' - Fluit 8' - Octaaf 4' (1958).
  • Koppelingen: Manuaalkoppel, Pedaal - Onderklavier, Pedaal - Bovenklavier en Octaafkoppel Bovenklavier.

Pneumatische membraanladen (systeem Weigle). Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Externe link

Afbeeldingen