Handelingen

Amsterdam, Polanenstraat 197 - Hebron

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hebron
Genootschap: Buurtkerk Hebron Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Polanenstraat 197
Postcode: 1013VP
Jaar ingebruikname: 1923
Architect: Cornelis Kruyswijk
Huidige bestemming: Buurtkerk - wijkgebouw
Monument status: geen

Geschiedenis

Kerkzaal, gebouwd als Ned. Herv. Wijkgebouw in de Spaarndammerbuurt, naar ontwerp van architect Cornelis Kruyswijk. Een artikel in De Standaard van 23 november 1923 meldt dat het gaat om wijk 4, de smeedijzeren letters aan de gevel vermelden echter "wijk III".

De stijl van het complex is een verstrakte variant van de Amsterdamse School. Architect Kruyswijk was een vertegenwoordiger van de tweede generatie Amsterdamse School architecten.

De eerste steen werd gelegd op 29 januari 1923 door het dochtertje van de wijkpredikant Ds. N. van Schouwenburg. De inwijding vond plaats op 22 november 1923. Het complex bood ruimte aan vier winkels, een kerkruimte en 22 bovenwoningen. De winkelhuizen bevonden zich links en rechts van de kerkruimte. De bovenwoningen zijn toegankelijk via twee trappenhuizen die zich aan weerszijden van de kerkruimte bevinden.

Vanaf ongeveer midden jaren 1990 valt Hebron als buurtkerk onder de Ned. Herv., nu PKN, Noorderkerkgemeente in Amsterdam. Enkele bewoners vormen boven de zalen een leefgemeenschap.

Opening 1923

Exterieur

Interieur