Handelingen

Amsterdam, Prinses Irenestraat 25 - Christus Geboorte

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Christus Geboorte
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Prinses Irenestraat 25
Postcode: 1077WT
Inventarisatienummer: 04937
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: Kraaijvanger, Bureau
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Interessante, maar relatief onopvallende, door bomen en struikgewas omgeven moderne zaalkerk, met klokkenstoel naast de ingang, en een groot aantal nevenruimten.

Vanaf 2008 waren er al plannen voor sloop van deze kerk, inclusief ambitieuze plannen tot nieuwbouw van een grote kerk, in combinatie met de Kapel Maria Vrouwe van Alle Volken, die hier dichtbij staat, aan de Diepenbrockstraat; voor grotere vieringen van bij die Kapel betrokken mensen werd de Christus Geboortekerk in de jaren 2000 soms gebruikt. Deze combinatie bleek later toch niet aan de orde.

Recente ontwikkelingen

Buiten gebruik december 2009. Alle bomen en struikgewas rondom deze kerk zijn daarna verwijderd, waardoor men voor het eerst sinds decennia een vrij uitzicht op deze kerk en bijgebouwen had. Sloop januari 2010. Er zou in principe ooit een vervangende, bescheiden, kapel komen bij/in uitbreidingen van het RAI complex hier in de buurt.

Ter plaatse van de gesloopte Christus Geboortekerk en omgeving is in 2011-2012 het nieuwe Sint Nicolaaslyceum gebouwd, waarna het oostelijker gelegen oude lyceum is gesloopt, met uitzondering van het bijbehorende voormalige Sint Nicolaasklooster met ronde kapel.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur