Handelingen

Amsterdam, Van 't Hofflaan 20 - Koningskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Koningskerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Van 't Hofflaan 20
Postcode: 1097EP
Inventarisatienummer: 04849 04775
Jaar ingebruikname: 1956
Architect: Kuilen, W. van der, Trappenburg, C.
Huidige bestemming: kerk Evangelische Broedergemeente
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Deze voor de Gereformeerden gebouwde kerk, naar een ontwerp van W. van der Kuilen en C. Trappenburg, is op 12 april 1956 in gebruik genomen. De kerk bevatte 800 zitplaatsen.

Het is een rechthoekig hoofdgebouw met een losstaande toren.

Opvallend zijn de in beton gevatte figuratieve ramen, ontworpen door Berend Hendriks (1918-1997). Deze bevinden zich in de zijwanden en tonen scènes uit het bijbelboek Openbaring. In de zuidelijke zijwand zien we een grote figuur (Christus koning) die een draak verslaat, symbool voor de overwinning van het christelijke geloof. De noordelijke zijwand toont rechts boven een engel die, naar het visioen uit Openbaring 14, het eeuwig Evangelie uit de hemel (gesymboliseerd door de zon) naar de aarde brengt. Als symbool van het Evangelie, dat hij met luide stem verkondigt (vandaar zijn open mond) heeft hij een boekrol in zijn hand. Hij geeft dus het Evangelie mondeling en schriftelijk door. Zo verwijst hij naar de vier Evangelisten, die in de onderste strook van de zijwand zijn afgebeeld: Marcus (de leeuw), Lucas (de os), Mattheus (de jongeling) en Johannes (de adelaar).

Dit architectonisch uiterst belangrijke kerkgebouw is sinds 1995 in gebruik bij de Evangelische Broedergemeente. Het interieur is toen geheel wit gemaakt en de bakstenen wanden zijn bepleisterd.

De locale Gereformeerde kerkgemeente ging in 1995 "Samen op Weg" met, en in, de dichtbij gelegen Hervormde Emmakerk aan de Middenweg.

Orgel

Het orgel met twee manualen en vrij pedaal is in 1960 gemaakt door de firma Mense Ruiter (Groningen).

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur