Handelingen

Amsterdam, Van Boshuizenstraat 422 - De Goede Herder

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Goede Herder
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Van Boshuizenstraat 422
Postcode: 1082BA
Inventarisatienummer: 04947
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: Brenninkmeyer, A.F.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Belangrijke moderne kerk met kleine toren. Uiterst kleurrijke moderne glas-in-loodramen, waardoor het interieur warm en sfeervol is.

Nieuwe R.K. parochie in Buitenveldert, opgericht in 1961. Het kerkgebouw is 26 oktober 1968 ingewijd.

Interessante, eenvoudige moderne zaalkerk, symbolisch in de vorm van een tent, met o.a. mooie glas-in-loodramen, en een van elders afkomstig ouder orgel.

Typerend, mooi, voorbeeld van uitgesproken versobering in de R.K. liturgie en kerkbouw na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), die vooral door de glas-in-loodramen weer een sfeervolle moderne kerk is geworden.

Recente geschiedenis

In 2022 vond de Protestantse Pelgrimskerkgemeente tijdelijk (vermoedelijk voor enkele jaren) onderdak in de R.K. Goede Herderkerk, waar deze PKN gemeente eigen vieringen kan houden. Dit in verband met sluiting en geplande sloop van de Pelgrimskerk.

  • 2023 - Deze uiterst "leuke" kerk wordt bedreigd met sluiting.
  • 2024 - Vermoedelijk blijft deze kerk voorlopig toch nog in gebruik.

Beschrijving glas-in-loodramen

Overgenomen van de website van de parochie www.goedeherderamsterdam.nl

Glas-in-loodramen. Bijgewerkt op: 27 Oct 2008 AD

Achter het altaar

De Geest zweeft over de wateren Genesis 1,1-2,7. Het bestaande glas-in-loodraam in de Goede Herder kerk te Buitenveldert is in 1968 ontworpen en uitgevoerd door de bekende Bergense schilder en glazenier Jaap Min (1914-1987) in samenwerking met het glas-in-lood atelier Bogtman NV.

Het raam is abstract van vorm, helder en kleurrijk. Door zijn vele 'witten' is het licht en transparant gehouden. Het gekleurde glas is ongebrandschilderd, zodat al het licht op natuurlijke wijzen door de kleuren binnenkomt.

De rechte en half gebogen lijnen suggereren een vliegende duif: symbool van de H. Geest. Met dit raam is de toon gezet voor de beglazing van alle ramen: DE SCHEPPING.

De vier timpanen

De Vader en de Zoon. Tegelijk met het ontwerpen van *De Geest zweeft boven de wateren* ontwierp Jaap Min de vier overgebleven glaspartijen. Deze originele ontwerpen zijn helaas niet terug te vinden. Het kerkbestuur heeft echter de kleurkopieën zorgvuldig bewaard.

In het voorjaar van 2000, 32 jaar later, heeft Annet Min (Bergen,1947-) dochter van Jaap Min, een keuze gemaakt uit deze kopieën en van deze een nieuw ontwerp gemaakt, dat boven het al bestaande raam is vormgegeven... als: de Vader en de Zoon. De ontstane DRIE EENHEID geeft een nieuwe dimensie aan De Geest zweeft boven de wateren.

De lijnen komen vanuit het onderraam naar boven en omsluiten in rood- rozen en blauwe kleuren het centrum, het oog, de VADER. De witte tinten spreken van licht, lucht en transparantie en spreken over de ZOON. De totaliteit van de twee ramen is nu zodanig dat de HEILIGE GEEST in een ronde beweging zich in een opwaartse belijning van kleuren naar de VADER beweegt en alle ruimte in zich verenigt als Zijnde DE ZOON. De vader en de Zoon vervolmaken nu de Heilige Geest als de DRIE-EENHEID.

In het raam staat geschreven: In ventor Jaap Min Fecit Annet Min Atelier RW Bogtman MM

Michaël (Apokalyps(Openbaring) 12,7, Daniël 10,1-21)

Bij het binnenkomen van de kerk ziet u linksboven, het Noord-raam: MICHAËL in overwegend bruin-rode tinten. Deze is liggende afgebeeld met de voeten naar het koor. Tot zijn middel is hij frontaal uitgebeeld. Zijn handen rusten zijwaarts gestrekt op de onderste raamsponningen. De engel spreekt met u en met de ertegenover liggende engel, Raphaël.

MICHAËL betekent: Wie is als God, hij die direct het aangezicht van God ziet. Hij is de Strijder, De Verdediger. Hij slaat zijn vleugels uit over de wereld om het evenwicht te herstellen. Als symbool is het zwaard, verticaal over de linker schouder afgebeeld.

Raphaël (Tobit 12,15. 18,20b)

Als u de kerk binnenkomt ziet u rechtsboven het raam waarop de engel RAFAËL staat afgebeeld. Ook deze engel ligt, met de voeten naar het westen.

De kleuren zijn overwegend blauwen, rustige kleuren, die het in een zuidraam goed doen. Ook hij is tot zijn middel frontaal gericht en zijn handen zijn rustend verbeeld op de onder raamsponningen. Hij spreekt met u en met Michaël.

Engel of Angelus betekent: Boodschapper. RAFA-ËL betekent, God geneest. Rafaël staat voor Barmhartigheid.

Tobias' zoon werd onderweg vergezeld van een reiziger, deze zei: "Neem de gal uit een vis en strijk deze op de ogen van je blinde vader." Tobias genas van zijn blindheid. De engel was Rafaël. (Tob. 12,15. 18,20b)

Symbolische attributen zijn : de vis en de rode schaal met gal. Deze zijn te zien onder aan het raam.

De Hemel en de Aarde

Het sluitraam, De Hemel en de Aarde is als een apotheose van de kleuren uit alle ramen en als geheel een afsluiting van de andere ramen van de kerk.

Het grootste deel van het raam is open en licht gehouden. Diagonale lijnen doorsnijden het luchtruim, het opengelaten 'wit', omvat al het leven tussen de hemel en op de aarde.

Alle ramen ademen monumentaliteit en harmonie uit en geven de kerk die sereniteit die haar vandaag heel speciaal maakt: Een voltooiing na 34 jaar van het eerste raam uit 1968 van mijn vader, Jaap Min.

Annet Min, Bergen, 2002

Beschrijving orgel

Overgenomen van website parochie www.degoedeherderamsterdam.nl

Ons orgel dateert van 1867 en is gebouwd door de firma Flaes & Brünjes te Amsterdam. Het deed dienst in de Kleine Kerk, ook genaamd de Armenkerk in Gouda. In 1926 voerde de firma Koff & Zn te Utrecht reparaties uit, plaatsing windmotor en enkele nieuwe stemmen. In de jaren zestig van de twintigste eeuw ging het slecht met ons orgel. Het dreigde zelfs slecht ermee af te lopen want het werd uit elkaar genomen en belandde op de orgelzolder van de Sint Janskerk in Gouda.

Maar in orgelwereld kent men zijn weetje en de firma J Vermeulen uit Alkmaar kocht het orgel in 1968 ten behoeve van de Goede Herder. Er volgde een grondige restauratie en uitbreiding van het orgel, waarna er een zeer aardig instrument ontstaat. De bekende Albert de Klerk noemde het: een aardig twee-manuaals orgel met pedaal en: Alles bijéén genomen heeft de Goede Herderparochie een fijn orgel gekregen waarmee men hopelijk heel veel vreugde zal hebben. Zijn mening is te vinden in het keuringsrapport dat hij op verzoek van de Rooms Katholieke Klokken- en Orgelraad opstelde. In 1981 volgde een uitgebreide revisie en schoonmaak, die op kleinere schaal in 1994 werd herhaald.

Er zit dus een flink stuk geschiedenis in deze negentiende eeuwer. De arme sloebers in Gouda hebben hem bij elkaar gespaard, nu doet hij dienst in een tamelijk chique deel van Amsterdam. Maar na onze laatste ervaringen met het asbest, weten wij ons, als parochie, wel degelijk verbonden met de Armenkerk!

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur