Handelingen

Amsterdam, Van Boshuizenstraat 560 - Pelgrimskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pelgrimskerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Van Boshuizenstraat 560
Postcode: 1082BA
Sonneveld-index: 04785
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Rothuizen - Hooft, 't
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk in de nieuwe wijk Buitenveldert in Amsterdam-Zuid. Zaalkerk op veelhoekige plattegrond in modernistische vormen. Rechts voor de kerk staat een hoge, stalen pyloon in de vorm van een pelgrimsstaf. Vanaf eind jaren 1970 in gebruik als Samen op Weg kerk, samen met de naburige Hervormde Pinksterkerkgemeente. Nu Protestantse Kerk Nederland (PKN).

Interieur ingrijpend verbouwd in 1999, door onderverdeling van de kerkzaal in diverse ruimten: een grote en een kleine kerkzaal, beide met verlaagde plafonds, en met losse stoelen in plaats van banken. Tussen deze kerkzalen veel loopruimte. De ruimtewerking van de oorspronkelijke grote kerkzaal is toen dus verloren gegaan. De lage bijzaal rechts van de hogere kerkzaal is onverminderd koffie- en ontmoetingsruimte, met als naam "De Ontmoeting", ter herinnering aan de gesloopte kerk met die naam aan de Arent Janszoon Ernststraat. Sinds ± 2011 werd dit kerkgebouw op zaterdagen gehuurd door de Zevende-Dags Adventisten, die eerder gebruik maakten van de Maarten Lutherkerk aan de Dintelstraat in Amsterdam. Op zondagmiddagen werd de Pelgrimskerk voor kerkdiensten gehuurd door een afdeling van de Gemeente van Christus.

Buiten gebruik in 2022

Zondag 12 juni 2022 was er een afscheidsconcert. In Amsterdam-Buitenveldert werd op zondagochtend 19 juni 2022 in de protestantse (voormalig gereformeerde) Pelgrimskerk in de Van Boshuizenstraat de laatste dienst gehouden. De diensten worden in het vervolg in de R.K. Goede Herderkerk gehouden, ook aan de Van Boshuizenstraat in Amsterdam-Buitenveldert. Daar vindt het kerkelijk leven van de Pelgrimskerkgemeente in alle aspecten voortgang. Het is trouwens de bedoeling dat de Pelgrimskerkgemeente over enkele jaren, als het huidige kerkgebouw heeft plaatsgemaakt voor multifunctionele nieuwbouw, terugkeert naar de oude locatie om daar in een kleinere behuizing het kerkelijk leven verder vorm te geven.

  • 2022 - Uit bovenstaande kan worden afgeleid, dat de Pelgrimskerk zal worden gesloopt.
  • 2022 - Op de locatie van de Pelgrimskerk wordt na sloop een nieuw multifunctioneel complex gebouwd, waarbinnen een nieuwe, kleine PKN kerk, moet komen. Ook bestaat het idee, in dit complex een nieuw Joods Cultureel Centrum, met synagoge, onder te brengen ter vervanging van het huidige Joods Cultureel Centrum aan de Van der Boechorststraat, dat nogal afgelegen is gesitueerd. Zo'n nieuw Joods Cultureel Centrum zou dan middenin de wijk Buitenveldert kunnen komen, waar veel joodse mensen wonen.

Orgels

In de Pelgrimskerk bevond zich, op de galerij achterin de kerk, een groot Leeflang orgel uit 1966. In 1999 is dit orgel, dat te groot was voor de veel kleinere nieuwe kerkzaal, overgeplaatst naar de Ichthuskerk in Ridderkerk. In datzelfde jaar is het Van Vulpen orgel uit 1968 vanuit de nabij gelegen voormalige Ned. Herv. Pinksterkerk naar de nieuwe "grote" kerkzaal van de Pelgrimskerk overgeplaatst.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur