Handelingen

Amsterdam, Vasco da Gamastraat 35 - Bethelkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Bethelkerk
Genootschap: Volle Evangelie Gemeente Maranatha
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Vasco da Gamastraat 35
Postcode: 1057VH
Inventarisatienummer: 04762 04867
Jaar ingebruikname:
Architect: Roest, E.A.C.
Huidige bestemming: Volle Evangelie Gemeente (Maranatha Ministries)
Monument status: GeenGeschiedenis kerkgebouw

Karakteristieke Gereformeerde interbellumkerk met dakruiter op de kruising.

Het gebouw is in de stijl van de Amsterdamse School in 1928/29 gebouwd naar ontwerp van architect Ernst Roest.

Buiten gebruik als Gereformeerde Kerk begin jaren 1980.

Later Volle Evangelie Gemeente "Maranatha". In een bijzaal bij dit kerkgebouw zijn in de jaren 1980 nog enkele jaren Gereformeerde kerkdiensten gehouden. Thans (2018) Maranatha Ministries.

In de jaren 1990-2000 was sprake van (bouw van) een andere ruimte voor de vieringen van Maranatha Ministries, omdat de voormalige Bethelkerk te klein was geworden. Dit kerkgebouw is echter nog steeds het centrale gebouw van deze kerkelijke gemeente, die ook vieringen houdt in gehuurde ruimten in Amsterdam Zuidoost en Almere.

Geschiedenis Maranatha gemeente (Bron: www.maranatha.nl, 2018)

De naam Maranatha Ministries is in de jaren 1980 aan onze gemeente gegeven. Daarvoor was de naam ‘Volle Evangelie Gemeente Maranatha’.

Van ‘Volle Evangelie Gemeente Maranatha’ in 1976 gingen we naar ‘Maranatha Ministries’ in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Sinds 1960 bestaat de oorsprong van onze gemeente al met als voorganger broeder David Turksma. Na de ziekte van broeder Turksma kreeg pastor Stanley Hofwijks de leiding over de gemeente. Op 2 februari 1975 richtte hij de huidige gemeente op en is nog steeds de voorganger.

Helaas is van de periode tussen 1960 en 1976 weinig bekend omdat er geen overdracht van informatie plaatsvond bij de wisseling van voorgangers. Wat we wel weten is dat de gemeente bestond uit ongeveer veertig leden. De samenkomsten werden gehouden in een kleine gehuurde ruimte op een derde verdieping aan de Sarphatistraat bij het Frederiksplein.

Op 30 maart 1976 verhuisde we naar de Wijkzaal van de Bethelkerk aan de Cabotstraat 33. In 1977 begon de gemeente hard te groeien en telde het al gauw 150 leden, inclusief kinderen. De gemeente werd gezegend met talentvolle leden die zich inzetten voor de gemeente, en de gemeente bleef maar groeien zodat het al gauw niet meer in de Wijkzaal paste.

Op 30 maart 1983 werd de Maranatha gemeente eigenaar van de gehele Bethelkerk. En kreeg het weer ruimte om geleidelijk aan te groeien. Met in 1987 een explosieve groei met een aantal honderden leden tegelijk. Hierna is de gemeente geleidelijk verder blijven groeien en schommelt het, inclusief kinderen, nu rond de 2.500 leden.

Nieuwe talenten blijven zich aandienen en ontwikkelen in de vele verschillende teams en bedieningen. Speciale aandacht gaat uit om jonge talenten kansen en plekken te bieden waar zij zich kunnen ontwikkelen. Zodat zij kunnen uitgroeien om zo het stokje over te nemen. En op hun beurt het stokje om de gemeente bloeiend en groeiende te houden weer doorgeven aan de volgende generatie.

Nog steeds is de gemeente vol in beweging. De kerk wordt momenteel stap voor stap opgeknapt en vernieuwd. De grote zaal is opnieuw gewit. Het grote raam met glas in lood uit de jaren ’20 van de vorige eeuw is weer zichtbaar. Het gebouw is in de stijl van de Amsterdamse School in 1928/29 gebouwd naar ontwerp van architect Ernst Roest.

Het licht en geluid wordt in 2018 vernieuwd. De oude Wijkzaal is omgebouwd tot een lounge met extra toiletten. Een plek waar bezoekers na de dienst kunnen zitten en fellowshippen.

Externe links

Afbeeldingen