Handelingen

Amsterdam, s-Gravesandeplein - Kapel O. L. Vrouwe Gasthuis (1898 - 1987)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel O.L. Vrouwe Gasthuis
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: 's-Gravesandeplein
Postcode:
Inventarisatienummer: 04975
Jaar ingebruikname: 1898
Architect: Bleijs, A.C.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

R.-k. kapel, behorende bij het voormalige Onze Lieve Vrouwe Gasthuis aan het Oosterpark. Driebeukige kapel in neoromaanse en neogotische vormen. Fronttoren met een deels opengewerkte spits (zie foto's). Galerijen boven de zijbeuken, vlakke zoldering (plafonds) boven middenschip en galerijen; stenen stergewelven over de zijbeuken beneden. Interieur later (vermoedelijk jaren 1960) gemoderniseerd en witgeverfd. In deze kapel bevond zich ook een Adema-orgel uit 1904. Buiten gebruik 1986, vervolgens voorjaar 1987 gesloopt ten behoeve van de nieuwbouw van het ziekenhuis. Orgel sinds 1994 in de Sint Lambertuskerk te Heverlee (België).

Na de sloop van deze grote kapel, in 1987, is in het Mariapaviljoen, in de oostelijke wand van het ziekenhuiscomplex, een kleinere kapel in gebruik geweest, tot aan de sloop van die hele oostelijke wand (Maria- en Annapaviljoen) eind jaren 1990. Tot de ingebruikname van de nieuwe O.L. Vrouwekapel begin 2001 is daarna korte tijd een "stiltecentrum" in gebruik geweest in het hoofdgebouw van het O.L. Vrouwegasthuis.

Afbeeldingen

De tweede en derde foto hieronder zijn genomen vanuit het hoofdgebouw van het O.L. Vrouwegasthuis, richting oosten. Op de tweede foto is op de voorgrond de hierboven genoemde wand Maria- en Annapaviljoen te onderscheiden; verder meer in verte van links naar rechts toren Muiderkerk, koepel R.K. Kerk St. Gerardus Majella, en R.K. St. Bonifatiuskerk.