Handelingen

Apeldoorn, De Ruyterstraat 7 - Nieuw Apostolische Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuw-Apostolische Kerk
Genootschap: Nieuw-Apostolische Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Apeldoorn
Adres: De Ruyterstraat 7
Postcode: 7311HS
Inventarisatienummer: 19432
Jaar ingebruikname: 2008
Architect: Euser, Ed.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerk.

Met de komst van Hendrik Groenier uit Amsterdam naar Apeldoorn op 5 mei 1904 begon de Apostolische gemeente in Apeldoorn. Al in 1913 werd hun eerste kerk gebouwd. In 1928 verrees een nieuwe kerk aan de De Ruyterstraat 7. Na de scheuring in 1951 werd dat het gebouw van de Nieuw-Apostolische kerk. Het gebouw is zomer 2006 gesloopt.

Naar een ontwerp van architect Ed Euser uit Apeldoorn is er op dezelfde plaats een nieuwe kerk gekomen. Het bleek echter dat de oude kerk op de plek van een vroegere chroomfabriek stond. De grond moest eerst gereinigd worden. En pas eind augustus 2007 is tenslotte begonnen met de nieuwbouw. (56-06/58-07)

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 25 september 2007.

Na een jaar vertraging is deze maand begonnen met de bouw van een nieuwe kerkgebouw voor de Nieuw Apostolische Kerk in Apeldoorn. De nieuwbouw vindt plaats aan de De Ruyterstraat, in de buurt van het Brinkpark. Het oude kerkgebouw werd vorig jaar gesloopt in de veronderstelling dat in september dat jaar de bouw van een nieuwe kerk zou beginnen. Bodemvervuiling gooide roet in het eten.

In de tussentijd kunnen kerkgangers terecht in het tweede gebouw van de Nieuw Apostolische Kerk in Apeldoorn, dat in de zijstraat van de Eendrachtstraat staat. Met de nieuwbouw, naar een ontwerp van de Apeldoornse architect Ed Euser, krijgt de gemeente niet alleen een nieuwe kerkzaal, maar ook enkele ruimten voor andere activiteiten. Zo komt er een multifunctionele hal in de kerk, met veel glas aan de straatkant. Die moet de openheid symboliseren waarnaar de kerk streeft. Verder zijn er twee ruimtes voor kindergroepen. De bouw van de nieuwe kerk zal naar verwachting acht maanden duren.

Afbeeldingen

Exterieur