Handelingen

Arnhem, Gasthuisstraat 1 - Waalse Kerk of Agnietenkapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Waalse Kerk, Agnietenkapel
Genootschap: Waalse Gemeente
Provincie: Gelderland
Gemeente: Arnhem
Plaats: Arnhem
Adres: Gasthuisstraat 1
Postcode: 6811DZ
Inventarisatienummer: 10954
Jaar ingebruikname: tweede helft 15de eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 8310

Geschiedenis

Historische gotische kapel zonder toren, met moderne voorgevel.

In gebruik voor kerkdiensten van de Doopsgezinde Gemeente, nadat de Doopsgezinde Kerk aan de Weverstraat was afgestoten.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Waals Hervormde kerk (voormalige Agnietenkapel). Zaalkerk met 3/8 koorsluiting, tongewelf (XV B). Was oorspronkelijk een dubbelkerk met galerij. Moderne westgevel van restauratie na oorlogsschade (1950-1952). Eiken kansel en makelaar (XVII a, afkomstig uit kerk Susteren), en twee zerken (XVI en XVII). Rouwborden (XVII-XVIII) en twee kroontjes (XVII). Eenklaviers orgel, in 1777 gemaakt voor de Waalse kerk te Nijmegen door C.L. König. In 1958 overgeplaatst naar Arnhem en in 1988 door Verschueren gerestaureerd.

Beschrijving

De voorgevel is opgetrokken in de stijl van de Delftse School. De gevel heeft een hoge plint bestaand uit tufsteen. Hierin bevindt zich ook de ingang. Boven deze plint bevinden zich drie smalle rechthoekige vensters die worden afgesloten door een getoogde rollaag. De tuitgevel wordt afgesloten door een hoge hals die als klokkentorentje dient.

De zuidgevel heeft zijn Laatgotische karakter behouden. De gevel heeft spitsboogvenster met natuurstenen traceringen. De vier oorspronkelijke vensters van de vier westelijke traveeën verraden dat er oorspronkelijk een nonnengalerij aanwezig was. Dit is te zien doordat de vensters hoger beginnen dan die van het koor. Aan westelijke zijde van de zuidgevel is de aanzet van de verwenen kruisgang te ontdekken, in de vorm van restanten van rollagen en een dichtgemetselde ingang. Hierboven bevindt zich een deurtje die van de kloostergebouw toegang gaf tot de nonnengalerij. Nu vormt het deurtje een soort balkon.

De noordgevel bestaat voornamelijk uit dichtgemetselde vensters met uitzondering van het koorgedeelte. Ook hier hebben de eerste vier traveeën hoger beginnende vensters i.v.m. met de oorspronkelijke galerij.

De Waalse Kerk aan de Gasthuisstraat, een zijstraatje van de Beekstraat, in 1922. De Waals Hervormde kerk, zoals het bouwsel voluit heet, werd ooit Agnietenkapel genoemd. De kerk is in de tweede helft van de 15de eeuw in gebruik genomen. Op de eerste foto hieronder zien we nog de originele gevel. De kerk raakte tijdens WOII flink beschadigd. Tijdens de restauratie (1950-1952) kreeg de kapel een modernere voorgevel. (Foto: Gelders Archief nr. 1501-04 – 1605).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur