Handelingen

Arnhem, Rosendaalseweg 505 - Nieuwe Kerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Arnhem, Rosendaalseweg 505 - Opstandingskerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwe Kerk
Genootschap: Protestantse Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Arnhem
Plaats: Arnhem
Adres: Rosendaalseweg 505
Postcode: 6824KK
Inventarisatienummer: 10961
Sonneveld-index: 1962
Architect: Rotshuizen en Dekker
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 532198

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Opstandingskerk. Architectonisch buitengewoon belangrijk modern kerkgebouw met toren. In 2013 genomineerd als Rijksmonument. In deze kerk bevinden zich diverse voorwerpen uit de eind jaren 2000 gesloopte Ned. Hervormde Pniëlkerk.

  • 2020 - Twee van de vijf PKN kerken die open blijven zijn de (voormalig gereformeerde) Opstandingskerk aan de Roozendaalseweg in de wijk Monnikenhuizen en de (voormalig gereformeerde) Salvatorkerk aan het Salvatorplein in de wijk Malburgen. Beide kerken zullen worden verbouwd. De andere drie worden afgestoten.
  • 2020 - Er wordt druk getimmerd in de Opstandingskerk in Arnhem-Noord. Het bedehuis wordt flink verbouwd en gaat na een fusie met twee andere kerken in Noord een nieuwe toekomst tegemoet. De laatste spullen werden begin deze maand op de boedeldag verkocht.
  • 2020 - De (voormalig gereformeerde) Opstandingskerk in de wijk Monnikenhuizen zal na de verbouwing als ‘Nieuwe Kerk’ vanaf september 2020 het noordelijke deel van de stad voor haar rekening te nemen. In Arnhem-Zuid werd de (voormalig gereformeerde) Salvatorkerk in de wijk Malburgen verbouwd en daar hoopt men in oktober 2020 van start te gaan.
  • 2021 - De verbouwde Nieuwe Kerk aan de Rosendaalseweg wordt zondag 12 september 2021 officieel geopend.

Orgel

Het orgel is in 1965 gebouwd door de firma Van den Berg & Wendt (Zwolle en Nijmegen). Adviseur is Johan van Dommele.

In de media

Verbouwing van Arnhemse kerk uit wederopbouwtijd van start, 19 februari 2020, Architectenweb, Robert Muis Redacteur

De kerkelijke gemeente ziet een veranderend gebruik van haar Opstandingskerk in Arnhem, wat bovendien een in de loop der decennia verrommeld en deels versleten gebouw is geworden. Deze maand start een verbouwing naar een ontwerp van architectenbureau opZoom.

De Arnhemse Opstandingskerk is gerealiseerd in 1960 naar een ontwerp van Jan Rotshuizen. Opvallend is dat de architect in zijn ontwerp ruimte gaf aan een breder gemeenschappelijk gebruik van de nevenzalen en symboliek en mystiek in de kerkzaal introduceerde.

Dat was een breuk met de lange traditie van kale protestantse gebedshuizen, legt opZoom uit, en daarmee is het ontwerp een mooi voorbeeld van maatschappelijke veranderingen in de wederopbouwperiode. Dit is mede reden geweest om deze verdiepingskerk als rijksmonument aan te wijzen.

Veranderend gebruik

Echter, in de afgelopen decennia heeft het kerkgebouw diverse kleine verbouwingen ondergaan en is het enigszins sleets geworden. Daarnaast is de gebruikersgroep verbreed en werd het gebouw naast kerk meer en meer een multifunctioneel centrum. De bestaande ontsluiting en structuur van het gebouw waren daarvoor niet geschikt.

Voorts bezit de Opstandingskerk een zeer specifieke en grote kerkzaal, die ooit is ontworpen voor 750 personen. De kerkelijke gemeente gaat momenteel uit van circa 175 mensen die een dienst bijwonen, vertelt architect-eigenaar Johan Blokland van opZoom; de kerkzaal voelt dan te groot en te kil, terwijl de kerkgangers juist betrokkenheid en vertrouwdheid zoeken.

Nieuwe entree en nieuwe functies

Het recent samengaan van drie kerkelijke gemeenten is de aanleiding om de Opstandingskerk aan te pakken. Het ontwerp van opZoom richt zich om te beginnen op een verbeterde toegankelijkheid en een nieuwe intimiteit. Ook de groeiende belangstelling voor ontmoeten en herdenken krijgt een plek in het ontwerp van opZoom.

Het architectenbureau voegt een hoofdentree toe op het niveau van de Rosendaalseweg. Het bureau introduceert daarbij een grote, transparante pui en meerdere vides, een lift en een goed beloopbare trap.

Indeling kerkzaal

De grote kerkzaal deelt het bureau op in specifieke plekken. Een gordijn creëert een compactere plek voor vieringen, zodat de diensten ook bij kleinere groepen hun intimiteit behouden. De vrijgekomen ruimte zet opZoom in voor het ontmoeten en herdenken.

Zo komen er twee vloerkleden met meubels als ontmoetingsplek en komen er onder het balkon twee functies bij – de pantry met uitgiftebalie en de herdenkingsruimte. Een deels open wand van houten lamellen schermt deze twee nieuwe functies af. In de herdenkingsruimte kan iemand zich terugtrekken om een overledene te herdenken of tot rust te komen.

Materialisatie

Interessant is dat de lamellen worden gemaakt met de voetensteunen van de oorspronkelijke kerkbanken. Ook de begeleidende wand langs een nieuwe trap en het garderobemeubel worden vervaardigd uit het hout van de banken.

De ingrepen zijn zo ontworpen en gematerialiseerd, legt Blokland uit, dat de oorspronkelijke kerkzaal ook na de verbouwing goed te ervaren is. “Dit is een kwaliteit van het ontwerp dat de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed ook erg waardeert”, aldus Blokland.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur