Handelingen

Assen, Einthovenstraat 28 - De Bron

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Bron
Genootschap: PKN - Protestantse gemeente Assen
Provincie: Drenthe
Gemeente: Assen
Plaats: Assen
Adres: Einthovenstraat 28
Postcode: 9402CB
Jaar ingebruikname: 2008
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerkzaal, onderdeel van een groot complex. Gebouwd als Protestantse Kerk Assen-West, ter vervanging van de Gereformeerde Marturiakerk en de hervormde Kerk Het Anker, die beide zijn gesloopt.

  • 2024 - Protestantse kerkgangers in Assen kunnen vanaf 2025 alleen nog maar in de Jozefkerk in het centrum van de stad terecht. Steeds minder kerkgangers en een lege spaarpot zorgen ervoor dat de Algemene Kerkenraad heeft besloten om twee kerken te verkopen en de huur op te zeggen van twee andere kerkgebouwen. Nu is de Protestantse Kerk nog eigenaar van De Opstandingskerk in de wijk Marsdijk en van kerkgebouw De Bron in de wijk Noorderpark. Met de verkoop hoopt het 2 miljoen euro te verdienen. Daarnaast vertrekken de protestanten uit gehuurde kerkruimten De Ontmoeting in Kloosterveen en de Adventskerk in Assen-Oost.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 6 maart 2007.

De protestantse wijkgemeente van Assen zoekt een nieuwe naam voor de kerk die momenteel in de wijk gebouwd wordt. Dat meldt het kerkblad van de gemeente. Op de plaats waar vroeger de Marturiakerk stond, wordt nu een multifunctionele kerkruimte gebouwd. De kerkenraad roept de gemeenteleden ertoe op met namen te komen voor de nieuwe kerk. Ze hebben daarvoor tot 30 maart de tijd. De nieuwe kerk krijgt ongeveer 350 zitplaatsen.

Orgel

Het orgel is in 2008 geleverd door de firma Steendam Orgelbouw (Roodeschool). Het werd oorspronkelijk in 1966 gebouwd voor de Bethaniëkerk te Arnhem door de firma Van den Berg & Wendt (Zwolle/Nijmegen). Steendam ontwierp een nieuw front. Het oorspronkelijke Rugwerk werd nu een Nevenwerk, de dispositie werd enigszins gewijzigd en de intonatie herzien.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk - Fagot 8'.
  • Nevenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Prestant 4' - Speelfluit 4' - Nasard 3' - Woudfluit 2' - Terts 1 3/5'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8' - Basson 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Manuaal 1 - Nevenwerk aan Manuaal 1 - Manuaalkoppeling.
  • Tremulant gehele werk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Winddruk: 72 mm. WK.

Externe link

Afbeeldingen