Handelingen

Assendelft, Dorpsstraat 572 - Odulphus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Odulphus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zaanstad
Plaats: Assendelft
Adres: Dorpsstraat 572
Postcode: 1566AK
Sonneveld-index: 05087
Jaar ingebruikname: 1888
Architect: Bleijs, A.C.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39923

Geschiedenis

Prachtige, het dorpsbeeld bepalende, neoromaanse kerk met hoge toren. De as loopt van noordoost (voorgevel met zijdelings geplaatste toren) naar zuidwest (koor). Rijk gedecoreerd interieur, dat voor een groot deel intact is gebleven. Prachtig, uniek, houten gewelf boven middenschip en transept.

Orgel

Vollebregt bouwde in 1863 een nieuw orgel in een bestaande kas van Matthias van den Brink uit 1836. Het kerkgebouw was een houten kerk, gebouwd als schuilkerk. Het orgel is in 1887 in de nieuwe neogotische kerk geplaatst door de gebroeders Franssen in 1887. Hierbij werden op het Hoofdwerk de Gemshoorn 4' en de Quint 3' vervangen door een Violon 8' en een Flûte Harmonique 8', en op het Positief werd een kantsleep gemaakt met een Voix Céleste 8'.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Odulphus 1887-1888. Architect A.C. Bleijs. Kruisbasiliek in neoromaanse vormen met hoge westtoren. Alternerend stelsel van marmeren zuilen en pijlers. Houten ziende bekapping op versierde schenkels. Het eenklaviers orgel van M. van de Brink uit 1836 werd in 1863 door J.J. Vollebregt verbouwd tot een orgel met Manuaal, Positief en aangehangen pedaal waarbij de kas van Van de Brink bleef gehandhaafd. Mechanisch torenuurwerk, vermoedelijk uit 1889.

opname 05-05-2008 © Leon Bok
opname JvN 23-02-2003
  • Zondag 14 mei 2017 is in de tuin achter de pastorie van de St. Odulphuskerk, naast de begraafplaats, een Mariakapel gewijd. Dit is een klein achthoekig gebouwtje, door parochianen gebouwd met hout van enkele afgedankte kerkbanken. In de kapel een houten beeld van Maria en Jezus met doornen, na afname van het kruis.

In de media

  • Uit Noordhollands Dagblad, 12 november 2013.

Eén hele mooie wand, prachtig zonnig en licht, om heerlijk van te genieten. En één wand duister en grauw.’’ Zo zullen de kruiswegstaties in de Assendelftse Sint Odulphuskerk er voortaan uitzien, vreest Dirk Graas. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft definitief gesproken. De manier waarop de Wormerveerse amateurschilders Dirk en Jos Graas de kruiswegstaties hebben opgefrist, is onprofessioneel en moet niet worden hervat. De Rijksdienst komt waarschijnlijk binnen twee weken met een plan van aanpak voor de acht al bewerkte schilderijen en de zes nog niet gerestaureerde schilderijen. ,,Als de verf van de bewerkte schilderijen gemakkelijk kan worden verwijderd, zijn we daar voor. En de originele schilderijen kunnen heus wel zodanig gerestaureerd worden dat ze opfleuren’’, zegt woordvoerder Dolf Muller. De Rijksdienst adviseert alleen. Het parochiebestuur hoeft dat advies niet op te volgen. Ook is de vraag wie de uitvoering van het plan van aanpak moet betalen. Het parochiebestuur ’wacht rustig af’ waar de Rijksdienst mee komt, zegt vice-voorzitter Lou Kramer. ,,Achteraf hebben we de zaak wel wat te makkelijk ingezet’’ geeft hij toe. Het bestuur had namelijk over het hoofd gezien dat de schilderijen – stenen platen die in de muren verankerd zijn – onderdeel zijn van de kerk uit 1889, die als geheel rijksmonument is. En dat er dus een vergunning nodig was.

  • In 2016 zijn alle 14 kruiswegstaties en 2 andere muurschilderingen alsnog gerestaureerd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur