Handelingen

Augsbuurt, Lutjewoude 5 - Hervormde kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Augsbuurt
Adres: Lutjewoude 5
Postcode: 9292MN
Sonneveld-index: 08692
Jaar ingebruikname: 1782
Architect: Veldman, A.
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 23752

Geschiedenis

De kerk werd in 1782 gebouwd op de fundamenten van een eerdere, middeleeuwse kapel. Het is een eenvoudig bakstenen gebouw (voor het laatst gerestaureerd in 1976), met een later gebouwde toren (voor het laatst gerestaureerd in 1983). De kansel dateert uit de zeventiende eeuw. Het orgel werd in 1966 gebouwd door de firma Pels & Van Leeuwen uit Alkmaar. De kerk is niet meer in gebruik voor kerkdiensten op zondag, maar wordt wel verhuurd voor rouw- en trouwdiensten, muziekuitvoeringen en culturele activiteiten. De toren is eigendom van Stichting Erfgoed Kollumerland, de kerk met het bijbehorende kerkhof is sinds 1971 eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken. De kerk van Augsbuurt was de eerste kerk die de stichting in bezit kreeg. Op het moment van overname, 10 november 1971, telde de hervormde gemeente nog vijf lidmaten. Augsbuurt (vroeger Lutjewoude genoemd) is een buurtschap ten zuidoosten van Kollum. Er wonen 80 mensen. (Bron:Contactbrief 146/2022) De toren is van 1917. Verbouwd 1890 en 1912. Buiten gebruik in 1975, daarna tot 2010 muziekschool. De kerk is nu beschikbaar voor rouw- en trouwdiensten en bijeenkomsten.

  • 2020 - 9 juni 2020 werd gestart met de restauratie van de kerk in Augsbuurt. Het gebouw vertoont ernstige scheurvorming door verzakking. Onder het schip wordt een nieuwe fundering aangebracht. De kosten bedragen ongeveer 3 ton welke opgebracht wordt door overheden, fondsen en donateurs. Deze kerk was de eerste kerk die de Stichting Alde Fryske Tsjerken overnam, 50 jaar geleden.
  • 2021 - Het schip van de kerk in het Friese Augsbuurt heeft een nieuwe fundering. Dat meldt de Stichting Oude Friese Kerken. Om de fundering te realiseren, gingen in en om de kerk vijftig stalen palen van 10 meter lang de grond in. De ingreep was nodig om verdere verzakking van het gebedshuis uit 1782 tegen te gaan. Door de verzakking is het interieur van de kerk beschadigd. Ook dat wordt nu onder handen genomen.
  • (Bron:Contactbrief)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk. In 1782 gebouwd kerkje. Grotendeels 17e eeuwse preekstoel met wapen Aylva; twee rouwkassen van Scheltinga, grote zerk, 1617 voor S. Roorda; koperen kroontje. Mechanisch torenuurwerk, eerste kwart 20ste eeuw.

Het orgel

De Hervormde Kerk van Augsbuurt is eigendom van de stichting Alde Fryske Tsjerken en werd tot 2010 gebruikt door de muziekschool De Wâldsang in Buitenpost. Er staat thans een orgel van Pels uit de jaren zestig. De herkomst van dit instrument is niet bekend. Het is in 1999 in de kerk geplaatst.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur