Handelingen

Augustinusga, Pypkewei 3 - Pypketsjerke (1916 - 2016)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pypketsjerke
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Achtkarspelen
Plaats: Augustinusga
Adres: Pypkewei 3
Postcode: 9284SB
Sonneveld-index: 8694/8695
Jaar ingebruikname: 1916
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: Bed & Breakfast
Monument status: geen

Geschiedenis

Oorspronkelijk een interessant, karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw met toren.

In 1971 is dit kerkgebouw ingrijpend en buitengewoon smakeloos verbouwd. De toren is toen gesloopt, en het gebouw heeft toen haar huidige vorm gekregen.

In 1980 is het jeugdhonk ('t Pypkehonk) gebouwd.

De Gereformeerde Kerk van Augustinusga is gesticht op 5 maart 1887. De Gereformeerde Kerk van Surhuizum ontstond een week later, namelijk op 11 maart 1887. Op 15 augustus 1887 is de samenwerking tussen beide kerken begonnen. Hiermee was de eerste (en waarschijnlijk de enige) “dubbelgemeente” ontstaan in Nederland. Dat wil zeggen: de beide kerken (van Augustinusga en Surhuizum) gebruikten samen één kerkgebouw, één predikant en één kerkenraad, maar bleven formeel toch twee afzonderlijke kerken. De eerste predikant was ds. Maan, die uit de hervormde gemeente van Augustinusga trad. De kerk is gebouwd bij de “Pije”, een waterkering tussen de twee dorpen. Zij is daarom in de volksmond de “Pypketsjerke” gaan heten en deze naam vindt men dan ook terug op de voorgevel.

  • 2015 - Kerk staat te koop.
  • 2016 - Laatste dienst in 2016.
  • 2022 - Inmiddels in gebruik als Bed & Breakfast


Orgel

In 1929 bouwden Bakker & Timmenga een nieuw orgel voor de Gereformeerde Kerk, Pypkewei 3 in Augustinusga. Deze kerk werd ingehuldigd in 1916. Toen de Protestantse Kerk Nederland (PKN) werd opgericht, kreeg de kerk de naam Pypke Tsjerke. In 2016 moest het gebouw echter worden gesloten. Het orgel werd verkocht aan de Vrij Gereformeerde Kerk in Kruiningen. Voor deze gemeente is een nieuwe kerk gebouwd met de naam Adullamkerk en in 2020 is het Bakker & Timmenga-orgel verplaatst. Kerk en orgel zijn op 16 oktober 2020 in gebruik genomen.

In de media

  • Uit de Faenster.nl , d.d. 23 januari 2016

Op zondag 31 januari wordt de laatste eredienst gehouden in de Pypketsjerke tussen Augustinusga en Surhuizum. Het gebouw aan de Pypkewei heeft meer dan 125 jaar dienst gedaan als Godshuis. In een speciale dienst zal van het kerkgebouw afscheid worden genomen. In deze dienst zal dominee Alfons van Vliet uit Leeuwarden voorgaan. De Pypketsjerke kent een rijke geschiedenis en was kerkgebouw voor zowel de gereformeerde kerk van Augustinusga als van Surhuizum. Beide gemeenten hadden één predikant en één kerkenraad, maar bleven formeel altijd twee gemeenten.Enkele jaren geleden zijn beide kerkelijke gemeenten afzonderlijk met de hervormde gemeenten in beide dorpen gefuseerd tot PKN-kerken. Beide dorpskerken bleven in gebruik. Tot heden vonden er regelmatig nog bijzondere diensten plaats in de Pypketsjerke. Onlangs is het gebouw met bijbehorende woningen verkocht. De kerk heeft tot 2003 elf predikanten geteld. Zij dienden beide kerken. De laatste predikant die actief was voor beide gereformeerde kerken, was ds. Van Vliet. Hij gaat voor in de afscheidsdienst op 31 januari 2016.

(Bron:Defeanster)

In de media

Kerk staat te koop (04-2014)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur