Handelingen

Baarsdorp, Oude Hoevenweg - Hervormde kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Borsele
Plaats: Baarsdorp
Adres: Oude Hoevenweg
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1332
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen

Geschiedenis

Baarsdorp is een gehucht en een voormalige heerlijkheid in de provincie Zeeland, gemeente Borsele. Het gehucht is gelegen langs de snelweg A58. Het dorp is ontstaan rond het voormalige mottekasteel, waarvan tegenwoordig slechts twee vliedbergen resten. Het kasteel van Baarsdorp is in de 18de eeuw afgebroken. Het gotische kerkje dat naast het kasteel gelegen was is afgebroken in 1880. Sindsdien is Baarsdorp een gehucht. (Bron:Wikipedia)

De volgende tekst is overgenomen van het informatiebord "Cultuurhistorisch monument Baarsdorp" van de Stichting Het Zeeuwse Landschap ter plaatse:

In de 15e eeuw werd Baarsdorp een aparte parochie en het altaar gewijd aan Maria was wekelijks in gebruik. Een paar honderd meter naar het noordoosten lag het Vrouweputje: een bron met geneeskrachtig water, die tot ver na de Middeleeuwen een bedevaartsoort voor Rooms-Katholieke gelovigen uit de wijde omgeving is geweest. Na de reformatie bezochten veel Baarsdorpers de protestantse erediensten in 's-Heer Arendskerke. In de 17e eeuw kreeg Baarsdorp de definitieve nekslag; het slot werd niet meer onderhouden door de elders wonende eigenaars en raakte in verval. Naast de kerkelijke ontwikkelingen en de teloorgang van het slot is het verval van Baarsdorp ook toe te schrijven aan de beperkte bestaansmogelijkheden op de smalle kreekrug: er was te weinig grond om veel mensen bestaansmogelijkheden te bieden.

In 1968 kreeg de Stichting Het Zeeuwse Landschap het kerkhofterrein in eigendom, gevolgd door het vliedbergterrein achter de kerkhofmuur. Beide staan op de Rijksmonumentenlijst. De kerkhofmuur is in de jaren '70 en in 2003 grondig gerestaureerd.

Externe links

Afbeeldingen